Baby wil niet slapen: tips om deze toch in slaap te krijgen!

Een baby die niet wil slapen kan je als ouder een machteloos gevoel geven. Wat kun je nog doen, wanneer je alles al geprobeerd denkt te hebben? In dit artikel vind je een aantal handige tips, die je helpen wanneer je baby niet wil slapen. Doordat je kindje nog niet praat is het vaak gissen, waarom je baby niet in slaap wil vallen. 

Voor baby’s geldt dat zij in hun eerste maanden nog geen onderscheid maken tussen dag en nacht. Pas na zo’n vier à vijf maanden beginnen zij een slaapritme op te bouwen. Dit betekent echter niet, dat je kindje vanaf dat moment alleen nog ’s nachts slaapt. Wanneer het kind vier maanden is, zal deze per dag tussen de 13 en 17 uur slapen.

Baby wil niet in eigen bedje slapen

Een baby die niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen kan daar verschillende redenen voor hebben. Oververmoeidheid is er een voorbeeld van, maar het kan ook voorkomen dat je baby zich nog niet veilig genoeg voelt in een eigen bed. In het bijzonder, wanneer het bed in een andere kamer staat. Het inbakeren van je baby kan helpen deze in slaap te laten vallen in een eigen bed. Ook is het belangrijk voor een rustige babykamer te kiezen; voorkom het gebruik van felle kleuren in de ruimte. 

Overdag wil de baby niet slapen

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het feit, dat je baby overdag niet wil slapen. Een voorbeeld daarvan: je kindje heeft honger. Voed het kind voordat je deze in diens wieg of ledikant legt. Ook kan het voorkomen dat je kind in een slaapregressie zit, of dat deze oververmoeid is. Dat laatste klinkt wellicht gek! Je zou immers verwachten dat je baby juist wil slapen, wanneer deze last heeft van oververmoeidheid. Het tegendeel blijkt waar te zijn! Andersom kan het ook voorkomen dat je kindje niet moe genoeg is om in slaap te vallen. 

Oververmoeide baby in slaap krijgen

Zoals reeds genoemd kan het lastig zijn om een oververmoeide baby in slaap te krijgen. Wat kun je het beste doen in zo’n geval? Een paar minuten wandelen met je kind kan al helpen om deze in slaap te laten vallen. Ook is het belangrijk dat je kind in een donkere ruimte ligt en dat deze zo min mogelijk last heeft van afleiding. Denk aan geluiden, gezinsleden die voortdurend van boven naar beneden lopen, enzovoorts.  

Tips om je baby in slaap te krijgen 

In dit artikel werden al verschillende tips gegeven, die je helpen om je baby in slaap te laten vallen. Het feit dat een baby niet direct in slaap valt betekent immers niet, dat je baby geen slaap nodig heeft. Zeker in de eerste maanden slaapt het kindje een groot deel van de dag. Andere tips die kunnen helpen zijn onder meer: 

  • Zorg voor ritme bij het in slaap laten vallen van je kind, door deze bijvoorbeeld op vaste tijden in de wieg of het ledikant te leggen. 
  • Door kort met je kind te wandelen help je deze rustig en kalm te worden, wat het kind makkelijker in slaap laat vallen. 
  • Houd het kind overdag niet wakker, maar laat deze ook overdag slapen om oververmoeidheid te voorkomen. 
  • Leg je baby in een slaapzak en stop deze stevig in. 

Veelgestelde vragen over een baby in slaap krijgen 

Regelmatig stellen ouders vragen over het in slaap krijgen van een baby, die nog niet wil slapen. Wat kun je het beste doen? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Hoe krijg ik een baby in slaap, als deze niet wil slapen?

Kalmeer je baby door een kort stukje te wandelen en stop deze stevig in. Ook het werken volgens een vast ritme helpt je baby makkelijker in slaap te laten vallen.

Op welke manier krijg ik een baby overdag in slaap?

Zorg dat de ruimte waar je baby ligt donker is en voorkom afleiding van bijvoorbeeld geluiden. Geef je kind voeding voordat je deze naar bed brengt, als de baby honger heeft.

Wat is een goede tip om een oververmoeide baby in slaap te krijgen?

Kalmeer een oververmoeide baby door eerst een paar minuten met je kindje te wandelen. Ook helpt het om de slaapkamer goed donker te maken en om felle kleuren in de ruimte te voorkomen.

Wat te doen als mijn zieke baby niet wil slapen?

Houd je kind vooral niet uit diens slaap, wanneer deze ziek is en niet wil slapen. Het zou voor oververmoeidheid kunnen zorgen. Stop je baby daarnaast stevig in en kijk regelmatig hoe het met je kindje gaat.

Hoe pak ik het aan, wanneer de baby niet in een eigen bedje wil slapen?

Mogelijk vindt je baby het spannend om in een eigen bed en kamer te slapen. Baker je kind in om dit minder spannend te maken en kalmeer je kind in de minuten voordat je deze naar bed brengt.

1 gedachte over “Baby wil niet slapen: tips om deze toch in slaap te krijgen!”

  1. Zorg ook dat je kleine genoeg gegeten en gedronken heeft en ’s avonds niet te druk maakt met nieuwe indrukken, dat heeft bij ons enorm geholpen bij onze tweede dochter!

    Beantwoorden

Plaats een reactie