Baby met de hik

Een baby met de hik
Een baby met de hik

Heeft jouw baby de hik? Hoewel het voor ons een kleine ergernis lijkt of misschien vind je het zelfs wel erg schattig, kan de hik voor baby’s heel ernstig zijn.

De oorzaken van de babyhik zijn over het algemeen onbekend, maar ze kunnen worden veroorzaakt door een disbalans in het autonome zenuwstelsel. Dit systeem regelt onwillekeurige lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de spijsvertering. Als er een disbalans is, kan dat ertoe leiden dat het middenrif onwillekeurig samentrekt, wat leidt tot de hik.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de hik van je baby te verlichten. Probeer eerst je baby te boeren. Dit kan helpen om gas dat de hik veroorzaakt kwijt te raken. Je kunt ook proberen je baby een fopspeen of een flesje water te geven. Als de hik aanhoudt, kun je het beste je huisarts raadplegen.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van de babyhik en wat je kunt doen om ze te verlichten.

Baby heeft vaak de hik

Er kunnen veel redenen zijn waarom een baby vaak de hik heeft, van te snel eten tot het drinken van te koude flesvoeding. In de meeste gevallen kun je niet veel doen om de hik te stoppen, behalve wachten tot hij vanzelf overgaat. In sommige gevallen kan de frequente hik echter een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals reflux of melkeiwitallergie. Als je baby vaak de hik heeft die niet vanzelf over lijkt te gaan, praat dan met je arts over de oorzaak.

Baby met de hik in bed leggen

De hik komt vaak voor bij baby’s en is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. In sommige gevallen kunnen ze echter een teken zijn van iets ernstigers. Als je baby vaak de hik heeft, of als hij pijn lijkt te hebben als hij hikt, raadpleeg dan je arts.

Je baby naar bed brengen met de hik is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Als hij echter moeite krijgt met ademhalen, of als de hik na een paar minuten niet stopt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Hik stoppen bij baby

Als je baby begint te hikken, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn een paar dingen die je kunt doen om ze te stoppen. Een eenvoudige truc is je baby water te laten drinken. Een andere is om je baby rechtop te houden en zachtjes op zijn rug te kloppen. Als deze trucs niet werken, kun je proberen je baby een theelepel suiker te geven of op een citroen te zuigen. Wat je ook doet, maak je baby niet bang door tegen hem te schreeuwen of hem op de rug te slaan!

Hik na voeding bij baby

De hik na het voeden bij een baby kan alarmerend zijn voor ouders, maar meestal is het niets om je zorgen over te maken. De meeste hikjes na het voeden worden veroorzaakt doordat de baby tijdens het eten te veel lucht inslikt. Dit kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de baby tijdens het eten in een comfortabele houding ligt, en door het eten in kleine stukjes te breken. Als de hik langer dan een paar uur aanhoudt, of gepaard gaat met andere symptomen, kun je het beste een arts raadplegen.

Algemene informatie over de hik

De hik is een plotselinge, onwillekeurige samentrekking van de middenrifspier

Meestal duren ze een paar seconden, maar in sommige gevallen kunnen ze minuten of uren aanhouden. Zo wordt de hik veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder te snel eten, koolzuurhoudende dranken drinken, roken en angst. Hieronder lees je enkele algemene feiten over de hik.

Hoe onstaat de hik

De hik ontstaat wanneer het middenrif, een spier onder de longen, onwillekeurig samentrekt. Deze samentrekking veroorzaakt een plotselinge luchtopname, waardoor de stembanden dichtklappen. Dit dichtklappen van de stembanden veroorzaakt het karakteristieke “hik”-geluid.

Hoe kom je van de hik af

De eerste stap is proberen de oorzaak van de hik te achterhalen. Als je dat gedaan hebt, kun je een van de volgende methoden proberen om ervan af te komen:

  • Drink een glas water ondersteboven
  • Adem in een papieren zak
  • Zuig op een citroen
  • Knijp je neus dicht en drink een glas water

Hik tijdens de slaap

De hik tijdens de slaap kan vervelend zijn. Ze kunnen vaak veroorzaakt worden door iets simpels als het drinken van koolzuurhoudende dranken voor het slapen gaan, en ze kunnen soms een teken zijn van een ernstiger probleem. In de meeste gevallen is de hik tijdens de slaap niets om je zorgen over te maken en gaat hij vanzelf weer over. Als je echter de hik hebt die langer dan een paar minuten aanhoudt, of als ze gepaard gaan met andere symptomen, kun je het beste een arts raadplegen.

Veelgestelde vragen over de hik

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de hik (bij baby’s). Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe kom je van de babyhik af?

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Sommige mensen raden aan zachtjes over de rug van de baby te wrijven, anderen stellen voor een glas water ondersteboven te drinken, en weer anderen raden aan de baby een fopspeen te geven. Uiteindelijk zul je gewoon een paar verschillende dingen moeten proberen en kijken wat voor jouw baby het beste werkt.

Wanneer krijgen baby’s de hik?

Baby’s krijgen de hik rond 2-3 weken oud, maar dit kan uiteraard verschillen per baby!

Wat veroorzaakt de hik bij baby’s?

Er zijn een paar verschillende mogelijke oorzaken van de hik bij baby’s, waaronder te snel eten, het drinken van koolzuurhoudende dranken, of het inslikken van lucht. In sommige gevallen kan de hik ook veroorzaakt worden door een gezondheidstoestand.

Als je baby de hik heeft die langer dan een dag of twee aanhoudt, of gepaard lijkt te gaan met andere symptomen, kun je het beste je kinderarts raadplegen.

Is de hik schadelijk voor baby’s?

Er is geen bewijs dat de hik schadelijk is voor baby’s. In feite zullen de meeste baby’s de hik binnen een paar weken ontgroeien. De hik kan door een aantal dingen worden veroorzaakt, zoals te snel eten, koolzuurhoudende dranken drinken of roken. Als de hik van je baby langer dan een paar weken aanhoudt, praat dan met je arts.

Hoe lang duurt de hik bij baby’s?

Er is geen vast tijdschema voor de hik bij baby’s, want de duur ervan kan per zuigeling verschillen. In de meeste gevallen verdwijnt de hik vanzelf binnen een paar minuten of uren.

Plaats een reactie