Geboorte & bevalling

Bevallen is een wonder. Het is het proces van nieuw leven op de wereld zetten, en eeuwenlang is het een gebeurtenis gehuld in mysterie en ontzag. Maar een bevalling hoeft niet mysterieus te zijn. Er zijn dingen die je kunt doen om het proces gemakkelijker en comfortabeler voor jezelf te maken.

Een van de beste dingen die je kunt doen is zoveel mogelijk te weten komen over de bevalling. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je weloverwogen beslissingen nemen over de bevalling. Je kun je ook fysiek en emotioneel op de bevalling voorbereiden.

Fysiek kun je bijvoorbeeld sporten en gezond eten. Dit helpt je lichaam om sterk te zijn en klaar voor de bevalling. Emotioneel kun je je voorbereiden door te leren over de verschillende stadia van de bevalling en hoe je daarmee om kunt gaan.

Wij vertellen je graag meer over de bevalling en de geboorte!

Voortekenen bevalling

Als een vrouw aan het bevallen is, zijn er bepaalde tekenen die aangeven dat ze aan het bevallen is. Veel vrouwen ervaren rugweeën, dat is pijn in de onderrug. Dit kan gepaard gaan met weeën die om de paar minuten komen en in intensiteit toenemen. Andere tekenen van de bevalling zijn een verwijde baarmoederhals, scheuren van de vliezen en openen van de baarmoederhals. Als een vrouw een van deze symptomen ervaart, moet ze onmiddellijk contact opnemen met haar arts.

Bevallen in het ziekenhuis

Als het tijd is om te bevallen, kiezen veel vrouwen ervoor om dat in een ziekenhuis te doen. Daar zijn vele redenen voor, waaronder de beschikbaarheid van opgeleide medische professionals en de mogelijkheid om alle noodzakelijke medische zorg te ontvangen.

Een ziekenhuisbevalling kan heel veilig zijn, maar er zijn enkele dingen die je moet overwegen voordat je de beslissing neemt. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld behoorlijk duur zijn, en sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk bij een bevalling in een klinische omgeving.

Uiteindelijk is de keuze waar te bevallen aan de individuele moeder en haar partner. Sommige vrouwen bevallen liever in een ziekenhuis, terwijl anderen kiezen voor een thuisbevalling. Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je je prettig voelt bij je beslissing en praat met je arts over je mogelijkheden.

Thuis bevallen

Er zijn veel redenen waarom een vrouw ervoor kan kiezen om thuis te bevallen. Enkele voordelen van een thuisbevalling zijn:

  • Minder medische ingrepen. Een vrouw die thuis bevalt heeft minder kans op medische ingrepen zoals een tangbevalling of keizersnede.
  • Meer controle over het geboorteproces. Een vrouw die thuis bevalt kan gemakkelijker haar eigen instinct volgen over hoe ze wil bevallen.
  • Meer persoonlijke zorg. Een vrouw die thuis bevalt krijgt meestal meer persoonlijke zorg van haar verloskundige of doula dan in een ziekenhuisomgeving.
  • Lagere kosten. Thuisbevallingen zijn meestal goedkoper dan ziekenhuisbevallingen.
  • Meer gemoedsrust. Een vrouw die thuis bevalt voelt zich waarschijnlijk meer ontspannen en rustiger dan in een ziekenhuisomgeving.

Hoewel thuisbevallingen steeds populairder worden, zijn ze niet voor iedereen weggelegd. Vrouwen die ervoor kiezen om thuis te bevallen moeten zich bewust zijn van de risico’s, waaronder:

1. Verhoogd risico op complicaties. Thuisbevallingen zijn niet zo veilig als ziekenhuisbevallingen, en vrouwen die voor deze optie kiezen hebben meer kans op complicaties zoals bloedingen, infecties of foetale nood.

2. Gebrek aan medische zorg in geval van nood. Als er tijdens een thuisbevalling iets misgaat, is er misschien niet iemand beschikbaar met de medische expertise om de zaken snel op te lossen.

3. Gebrek aan pijnbestrijding. Bij een thuisbevalling zijn er meestal geen pijnstillers zoals epiduralen of lachgas, die voor sommige vrouwen essentieel zijn tijdens de bevalling.

Bevalling opwekken of inleiden

Wanneer de bevalling niet uit zichzelf begint binnen enkele dagen nadat de baby is uitgerekend, kan de arts proberen de bevalling op gang te brengen. Dit proces wordt het opwekken van de bevalling genoemd of ook wel het inleiden van een bevalling. Methoden die gebruikt worden om de bevalling op te wekken zijn onder andere:

1. Het breken van de waterzak: Als de waterzak niet uit zichzelf is gebroken, kan de arts hem breken. Hierdoor komt vruchtwater vrij, wat kan helpen om de bevalling op gang te brengen.

2. Een hormoon dat van nature in het lichaam van een vrouw voorkomt tijdens de bevalling kan worden toegediend. Dit wordt via een infuus toegediend en helpt om de weeën sterker en regelmatiger te maken.

3. Het losmaken van de vliezen: De arts brengt zijn of haar vinger in de baarmoederhals en scheidt de vruchtzak van de wand van de baarmoeder. Ook dit kan weeën opwekken.

4. Foley katheter: Een Foley-katheter is een buisje dat via de vagina in de baarmoeder wordt ingebracht. Een kleine ballon aan het uiteinde van de katheter wordt opgeblazen met vloeistof. Dit zet druk op de baarmoederhals, wat kan helpen om de bevalling op gang te brengen.

Bevalling opwekken met strippen

Er zijn een paar verschillende manieren om weeën op te wekken, en strippen is er een van. Het strippen van de vliezen rond de baby om de bevalling op gang te helpen. Dit doet je arts of verloskundige door een vinger in de vagina te steken en de vruchtzak te voelen. Als die eenmaal gevonden is, breken ze het vlies en laten ze het vocht los. Dit kan helpen om de bevalling op gang te brengen.

Bevalling zelf opwekken

Als je klaar bent om te bevallen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het proces vooruit te helpen. Eén methode is om zelf de bevalling op te wekken. Er zijn een paar manieren om dit te doen, en elk heeft zijn eigen risico’s en voordelen.

Eén manier om weeën op te wekken is door castorolie in te nemen. Ricinusolie is een laxeermiddel dat helpt om de darmen te bewegen en de baarmoeder te stimuleren. Sommige vrouwen vinden dat het helpt om de bevalling op gang te brengen, maar anderen vinden dat ze er ziek van worden en helemaal niet helpen. Je kunt castorolie het beste alleen proberen als je heel dicht bij je uitgerekende datum bent, want het kan te sterke weeën veroorzaken.

Een andere manier om weeën op te wekken is door tepelstimulatie te gebruiken. Hierbij wrijf of zuig je over de tepels tot ze stijf worden. Dit stimuleert de afgifte van oxytocine, wat kan helpen om de weeën op gang te brengen.

Ten slotte kun je proberen acupressuur te gebruiken om de weeën op te wekken. Bij acupressuur gebruik je druk op bepaalde punten op het lichaam om de bevalling te stimuleren. Er zijn aanwijzingen dat acupressuur effectief kan zijn bij het op gang brengen van de bevalling, maar er is meer onderzoek nodig.

Voordat je een van deze methoden probeert, moet je met je huisarts praten over de risico’s en voordelen ervan. En onthoud: volg altijd de instructies van je huisarts als het gaat om het opwekken van de bevalling.

Hoe lang duurt een bevalling

De gemiddelde duur van de bevalling is ongeveer 8 uur voor een eerste moeder. Het kan echter een paar uur tot een paar dagen duren. Voor vrouwen die al eerder bevallen zijn, kan de bevalling maar een paar uur duren. Er zijn veel factoren die de duur van de bevalling kunnen beïnvloeden, zoals de grootte en de ligging van de baby, de gezondheid en de leeftijd van de moeder, en hoe actief de moeder is tijdens de bevalling.

Vluchtkoffer voor de bevalling

Op reis zijn er een paar dingen waarvan je altijd zeker wilt zijn dat je ze bij je hebt. Je paspoort, tickets en wat zakgeld zijn een paar belangrijke zaken. Maar wat als je reist om een belangrijke reden – zoals een bevalling?

In dat geval moet je ervoor zorgen dat je je vluchtkoffer ingepakt hebt! Dit is een speciale tas die je bij de hand moet hebben in geval van nood. Hij moet alles bevatten wat je nodig hebt om je baby veilig ter wereld te brengen, waaronder medische benodigdheden, voedsel en water.

Overleg met je huisarts wat er in je vluchtkoffer moet, en pak hem ruim voor je uitgerekende datum in. Op die manier ben je voorbereid als er iets gebeurt en je onderweg moet bevallen!

Na de bevalling

Het is belangrijk om het na de bevalling rustig aan te doen, maar dat betekent niet dat je de hele dag in bed moet blijven liggen. In feite kan wat lichte lichaamsbeweging precies zijn wat de dokter voorschrijft. Hieronder vind je enkele zaken waar men zich vaak mee bezighoudt, na een bevalling.

Sporten na de bevalling

Veel vrouwen staan te popelen om na de bevalling het sporten te hervatten. Het is echter belangrijk om het rustig aan te doen om blessures te voorkomen. Hier zijn een paar tips om de draad weer op te pakken:

1. Begin met wandelen. Als je je eenmaal op je gemak voelt met wandelen, voeg dan geleidelijk wat licht joggen of hardlopen toe.

2. Neem krachttraining op in je routine. Dit helpt je lichaam te verstevigen en de spierkracht te herstellen.

3. Doe het rustig aan met je buikspieren. Je wilt geen oefeningen doen die pijn of ongemak kunnen veroorzaken.

4. Wees geduldig. Het kan even duren voordat je weer op het fitnessniveau van voor de zwangerschap bent. Concentreer je op het nemen van één stap tegelijk en luister naar je lichaam.

Ongesteld na de bevalling

Veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met menstruatie. Dit kan een verwarrende en ongemakkelijke tijd zijn als je lichaam zich weer aanpast aan de toestand van voor de zwangerschap. Hier zijn enkele tips om deze tijd wat gemakkelijker te maken:

  • Gun jezelf de tijd om te herstellen. Het kan maanden duren voordat je lichaam na de bevalling weer normaal is. Wees geduldig en gun jezelf de tijd die je nodig hebt om te genezen.
  • Verwacht dat je menstruatie de eerste maanden onregelmatig is. Je hormonen zijn zich nog aan het aanpassen na de bevalling, dus wees niet verbaasd als je menstruatie een tijdje onvoorspelbaar is.
  • Drink veel water en eet gezond voedsel. Dit zal je lichaam helpen genezen en herstellen van de bevalling.
  • Gebruik een menstruatiecup of maandverband als je last hebt van bloedingen of spotting. Dit kan helpen om je comfortabel te houden en vlekken op je kleren te voorkomen.
  • Praat met je arts als je vragen of zorgen hebt over menstrueren na de bevalling. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen in deze tijd.

In bad na de bevalling

Een warm bad kan helpen je pijnlijke spieren te verzachten en je ongemak na de bevalling te verlichten. Voeg wat Epsomzout of lavendelolie aan het water toe om de ontspanningsvoordelen te vergroten. Neem de tijd om in bad te weken en je lichaam te laten herstellen.

Fietsen na de bevalling

Er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je zwanger wil worden of al zwanger bent, en een van de belangrijkste is hoe je zwangerschap je fietsen zal beïnvloeden. Voor de meeste vrouwen is fietsen tijdens de zwangerschap veilig en gezond, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Als je een beginnende fietser bent, of als het al een tijdje geleden is dat je op een fiets hebt gezeten, is dit niet het moment om te gaan trainen voor een eeuwrit. Zwangerschap is niet het moment om je lichaam te veel te belasten of onnodige risico’s te nemen. Net als bij elke andere vorm van lichaamsbeweging is matiging de sleutel.

Dat gezegd hebbende, zijn er genoeg redenen om te blijven fietsen tijdens de zwangerschap. Fietsen is een goede manier om in vorm te blijven en kan helpen om enkele veel voorkomende ongemakken van de zwangerschap, zoals gezwollen enkels en rugpijn, te verlichten. Het kan je ook helpen je gewicht op peil te houden en kan zelfs je stemming verbeteren.

Zorg er wel voor dat je je fietsroutine aanpast naarmate je zwangerschap vordert. Vermijd bijvoorbeeld steile heuvels en lange ritten laat in je zwangerschap, omdat die het risico op vroegtijdige bevalling kunnen vergroten. En overleg altijd met je arts voordat je aan een nieuwe trainingsroutine tijdens de zwangerschap begint.

Na de bevalling is het belangrijk om het een tijdje rustig aan te doen voordat je weer op de fiets stapt. Nogmaals, matiging is belangrijk – probeer niet de eerste week na de bevalling 100 mijl te fietsen. Maar binnen een paar weken of maanden zou je in staat moeten zijn om je gewone fietsroutine weer op te pakken. Luister naar je lichaam en doe het rustig aan als je het gevoel hebt dat je te veel doet.

Fietsen na de bevalling kan een geweldige manier zijn om weer in vorm te komen – maar doe het eerst rustig aan en overleg met je arts voordat je met iets nieuws begint.

Seks na de bevalling

Na een bevalling staan veel stellen te popelen om hun seksleven van voor de geboorte weer op te pakken. Maar is dat echt een goed idee?

De eerste paar weken na de bevalling is het meestal het beste om te wachten. Je lichaam heeft tijd nodig om te genezen, en misschien heb je nog geen zin in seks. Maar als je je lichaam de kans hebt gegeven om te herstellen, is er geen reden waarom je geen seks kunt hebben.

Pas alleen op dat je niet te snel te veel doet. Als je je niet 100% voelt, zet jezelf dan niet onder druk. En als je na de seks nog steeds pijn hebt, praat dan met je arts.

Maar over het algemeen is seks na de bevalling veilig. Doe het gewoon rustig aan en ga in het begin langzaam.

Veelgestelde vragen over bevallen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over bevallen en de geboorte. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verschillende stadia van de bevalling?

Er zijn vier stadia van de bevalling: het eerste stadium is het begin van de bevalling, het tweede stadium is de bevalling van de baby, het derde stadium is de bevalling van de placenta, en het vierde stadium is de zorg na de bevalling.

Wat is de gemiddelde duur van elke fase van de bevalling?

De gemiddelde duur van de eerste fase van de bevalling is 8 uur. De gemiddelde duur van de tweede fase van de bevalling is 30 minuten. De gemiddelde duur van de derde fase van de bevalling is 5 minuten. De gemiddelde duur van de vierde fase van de bevalling is 2 uur.

Wat zijn de risico’s van een bevalling?

De risico’s van een bevalling zijn onder andere: baarmoederbreuk, bloeding, foetale nood en keizersnede.

Hoe kun je je voorbereiden op de bevalling?

Je kunt je op de bevalling voorbereiden door lessen te volgen, boeken over de bevalling te lezen en je plannen met je arts of verloskundige te bespreken.

Wat gebeurt er tijdens de bevalling?

Het proces van de bevalling begint wanneer het hoofd van de baby in het geboortekanaal begint te komen. Het hoofd van de baby wordt de kruin genoemd, en het lichaam dat de baby naar buiten duwt wordt het perineum genoemd. Terwijl het hoofd van de baby naar beneden komt, rekt de opening van de vagina geleidelijk steeds wijder uit. Het voorhoofd en de hoofdhuid van de baby zijn meestal de eerste delen die naar buiten komen, gevolgd door de rest van het lichaam van de baby. Na de bevalling wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt, en wordt de baby schoongemaakt en aan de moeder overhandigd.

Plaats een reactie