Als vrouw heb je af en toe te maken met een vaginale afscheiding. Dat geldt niet alleen voor de periode waarin je zwanger bent. In veel gevallen heeft deze vaginale afscheiding een witte kleur, maar ook een bruine kleur komt voor. Wat veroorzaakt een bruine afscheiding tijdens of voorafgaand aan de zwangerschap? Is er iets wat ik hiertegen kan doen? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.
Ontstaan van een vaginale afscheiding
Een vaginale afscheiding is heel normaal; iedere vrouw heeft er af en toe mee te maken. De afscheiding is niets meer dan slijm, afkomstig uit de baarmoederhals. Het slijm wordt door het vrouwelijk lichaam gebruikt om de vagina op natuurlijke wijze te reinigen. Daarbij wordt het slijm ingezet om het zogenaamde vaginale milieu gezond te houden. In die zin, dat dode huidcellen verwijderd worden. Ook bacteriën worden uit de vagina afgevoerd dankzij het slijm wat in de baarmoederhals wordt aangemaakt. Zoals reeds genoemd heeft een normale vaginale afscheiding vaak een witte kleur.
Een bruine afscheiding tijdens of voor de zwangerschap lijkt sterk op een witte afscheiding; het is een allebei een slijmerige substantie. Het verschil zit in de kleur en de symptomen waarmee het gepaard kan gaan. Naast de bruine afscheiding kun je te maken krijgen met koorts, vaginale krampen en bijvoorbeeld een stinkende vagina.
Oorzaken van een bruine afscheiding
Een bruine afscheiding voor of tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt de bruine kleur van de afscheiding veroorzaakt door het bloed, wat vermengd met de normale vaginale afscheiding. Niet alleen tijdens de menstruatiecyclus kun je te maken krijgen met een bruine vaginale afscheiding. Het komt ook voor in de eerste periode van je zwangerschap.
Bruine afscheiding tijdens zwangerschap
In de eerste anderhalf tot twee weken na de bevruchting kun je last krijgen van een innestelingsbloeding. Net als bij bloedverlies tijdens de menstruatiecyclus veroorzaakt zo’n bloeding de bruine kleur van de vaginale afscheiding. Bij een innestelingsbloeding nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand.
Andere situaties waarin een bruine afscheiding opspeelt
Andere situaties waarin je te maken kunt krijgen met een bruine vaginale afscheiding zijn onder meer de perimenopauze en soa’s. In dat laatste geval is het belangrijk zo snel mogelijk een huisarts te raadplegen, om uit te zoeken met welke soa je te maken hebt. In het eerste geval hoef je jezelf geen zorgen te maken; het is ook in dit geval een natuurlijk proces. De perimenopauze valt voor de menopauze.
Voorkomen van een bruine vaginale afscheiding
Het is geen fijn gevoel, wanneer je te maken hebt met een bruine afscheiding. Toch kun je hier niet altijd wat aan doen! Om de kans zo klein mogelijk te maken, kun je onderstaande tips gebruiken:
- Kies voor katoenen of linnen lingerie; dit werkt ademend en voorkomt een broeierig effect. Dat laatste zou een infectie kunnen veroorzaken.
- Gebruik geen zeep bij het wassen van de vagina. Het gebruik van zeep verstoort het vaginale milieu.
- Maak gebruik van anticonceptiemiddelen om een overdracht van soa’s tijdens de geslachtsgemeenschap te voorkomen.
Veelgestelde vragen over bruine afscheiding tijdens zwangerschap
Bezoekers stellen regelmatig vragen over een bruine afscheiding tijdens of voorafgaand aan hun zwangerschap. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden.
Wat betekent een bruine afscheiding voor de zwangerschap?
Een bruine vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap is vaak het gevolg van een innestelingsbloeding. Dit is normaal en ontstaat vaak anderhalf tot twee weken na de bevruchting.
Verschilt een bruine afscheiding van een normale afscheiding?
Een bruine afscheiding is vaak een normale vaginale afscheiding in combinatie met bloed, wat vrijkomt tijdens de menstruatiecyclus. Ook kan er sprake zijn van een innestelingsbloeding.
Moet ik mij druk maken over een bruine afscheiding?
In de meeste gevallen hoef je jezelf niet druk te maken over een bruine afscheiding. Het gaat vaak om een combinatie van bloed met een normale vaginale afscheiding. Raadpleeg de huisarts als je langdurig last hebt van klachten.
Wat kan ik doen tegen een bruine afscheiding?
Je kunt weinig doen tegen een bruine afscheiding, daar het een natuurlijk proces is. Het reinigt de vagina en verwijdert onder meer bacteriën.
Hoe herken ik een bruine afscheiding tijdens mijn zwangerschap?
Een bruine afscheiding is een slijmerige substantie met een lichtbruine tot donkerbruine kleur. Soms gaat deze afscheiding gepaard met verschillende andere symptomen.