Niet alleen tijdens een zwangerschap kun je last hebben van een lage bloeddruk, dit komt ook daarbuiten voor. Daarbij is het niet erg, wanneer je bloeddruk tijdens de periode dat je zwanger bent af en toe fluctueert. Het fluctueren van de bloeddruk hangt vaak samen met de drie trimesters. Is het schadelijk, wanneer je last hebt van een lage bloeddruk? Wat veroorzaakt een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.
Fluctuerende bloeddruk tijdens trimesters
Vaak geldt voor het eerste trimester dat de bloeddruk van een zwangere vrouw nagenoeg gelijk is aan de bloeddruk voorafgaand aan de zwangerschap. Tijdens het tweede trimester is het normaal, wanneer de bloeddruk lager ligt. Naarmate de zwangerschap vordert, zal de bloeddruk weer terugkeren naar een normale waarde. De bloeddruk van mensen wordt gemeten aan de hand van een onder- en bovendruk. Vaak ligt de onderdruk tussen de 70 en 95 mmHg, terwijl de bovendruk ergens tussen 100 en 140 mmHg hoort te liggen. We spreken van een lage bloeddruk wanneer de waarde van de onderdruk rond de 60 mmHg ligt en de waarde van de bovendruk rond de 90 mmHg.
Oorzaken van een lage bloeddruk
Het lichaam past zich gedurende de zwangerschap aan. Dit betekent onder meer, dat de wanden van de bloedvaten in je lijf slapper worden. Het gevolg hiervan is dat de bloedvaten zich minder makkelijk samentrekken, waardoor het bloed minder krachtig door je lichaam wordt gepompt. Een andere oorzaak van een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap ligt in het feit, dat er meer bloed in je lichaam aanwezig is. Je lichaam heeft bloed nodig om de placenta te kunnen ontwikkelen. De combinatie van slappe wanden van bloedvaten en een grotere hoeveelheid bloed in je lijf maakt dat de bloeddruk daalt.
Gevolgen van een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Hoewel een lage bloeddruk een natuurlijke oorzaak kent, zoals reeds beschreven werd, roept het al snel vragen op bij zwangere vrouwen. Is het schadelijk voor mijn kind, wanneer ik een lage bloeddruk heb? Welke gevolgen heeft het voor mijzelf? Over het algemeen is een lage bloeddruk niet schadelijk; zowel voor jou, als voor de baby. Vervelend is echter wel, dat een lage bloeddruk vaak gepaard gaat met andere kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan duizeligheid, misselijkheid en oorsuizen. Ook hevige vermoeidheid, een kwaaltje waarvan zwangere vrouwen vaak al veel last hebben, is er een voorbeeld van.
De kwaaltjes die een lage bloeddruk met zich meebrengt kunnen wel gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan lusteloosheid, waarbij je een langere periode onvoldoende eet. Ook flauwvallen kan gevaarlijk zijn.
Lage bloeddruk zelf verhelpen
Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om de lage bloeddruk zelf wat te verhogen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zoveel mogelijk op je zij slaapt en probeer het hoofdeinde van het bed iets te verhogen (circa 20 tot 25 centimeter). Ook voldoende beweging, zeker een half uur per dag, helpt de kans op een lage bloeddruk te verkleinen.
Ervaar je een duizelig gevoel of dreig je flauw te vallen? Ga dan tijdig ergens zitten en vermijd hitte of bijvoorbeeld een warm bad.
Veelgestelde vragen over lage bloeddruk tijdens zwangerschap
Regelmatig stellen zwangere vrouwen vragen over een lagere bloeddruk. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.
Is een lage bloeddruk tijdens mijn zwangerschap schadelijk?
In de basis wordt een lage bloeddruk veroorzaakt door natuurlijke processen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het maakt dat een lage bloeddruk in de meeste gevallen niet gevaarlijk is voor jou als moeder, of voor je kind.
In welk trimester komt een lage bloeddruk het meest voor?
Vaak ligt de bloeddruk in het tweede trimester lager dan in de periode voorafgaand aan de zwangerschap. In het eerste en derde trimester is de bloeddruk vaak normaal.
Wat veroorzaakt een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Een lage bloeddruk wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Denk aan een verslapping van de wanden van de bloedvaten in je lichaam en het feit dat er meer bloed in je lijf zit tijdens de zwangerschap.
Wanneer is er sprake van een lage bloeddruk?
Bij vrouwen spreekt men van een lage bloeddruk, wanneer de onderdruk rond de 60 mmHg ligt en de bovendruk een waarde heeft van zo’n 90 mmHg.
Wat is een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Normaliter ligt de waarde van de onderdruk bij vrouwen tussen de 70 en 95 mmHg. De bovendruk heeft een gemiddelde waarde tussen de 100 en 140 mmHg.