Hoeveel uur slaapt een baby gemiddeld?

Je wil het liefst de hele dag met je kind op schoot zitten, zeker in de eerste weken na diens geboorte. Voor een pasgeboren baby is het echter van groot belang, dat deze voldoende slaap krijgt. Zou dat niet het geval zijn, dan ligt oververmoeidheid op de loer. Het kan op een langere termijn invloed hebben op de groei van je kindje. Een baby van nul tot zes weken slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur op een dag. Overigens verschilt het sterk per baby, hoeveel slaap deze exact nodig heeft. Er zijn ook baby’s die het doen met 12 tot 14 uur op een dag. In dit artikel lees je meer over het aantal uur slaap wat een baby gemiddeld nodig heeft per dag. 

Gemiddeld aantal uur slaap in eerste maanden 

Een baby heeft de eerste maanden van diens leven nog geen natuurlijk slaapritme. Dit betekent dat de nacht voor een baby hetzelfde is als de dag. Daar waar volwassenen gewend zijn om ’s nachts uit te rusten en hun activiteiten overdag te ondernemen. Dat natuurlijke slaapritme komt over het algemeen na zo’n vier à vijf maanden. Zoals reeds genoemd werd, heeft je kind in de eerste paar weken tussen de 16 en 20 uur slaap op een dag nodig. De slaapjes volgen kort op elkaar, waarbij de tussenpozen gebruikt worden om je kind te voeden en te verschonen. Over het algemeen is een kind niet langer wakker dan 45 tot 60 minuten in deze eerste fase. 

Gemiddeld aantal uur slaap vanaf 6 weken 

Nadat je baby de zes weken gepasseerd is, zal deze steeds iets langer wakker zijn: doorgaans niet langer dan 60 tot 90 minuten. Je kind heeft nu 14 tot 16 uur slaap nodig, verdeeld over vier à vijf slaapjes. Doordat je kind langer achtereen slaapt, begint zich al voorzichtig een slaapritme te vormen. 

Wanneer je kind eenmaal een paar maanden oud is, kun je het aantal uur slaap wat het kind nodig heeft iets verlagen naar zo’n 14 à 15 uur. De slaapjes duren steeds langer, waardoor je baby dit aantal haalt in drie à vier slaapjes. Tussendoor is je kindje steeds maximaal 90 tot 120 minuten wakker. 

Belang van een donkere babykamer 

Net als bij volwassenen wordt ook bij baby’s het hormoon melatonine aangemaakt. Dit hormoon maakt het lichaam aan als het donker begint te worden. Het verklaart waarom we in de herfst en winter vaak sneller vermoeid zijn, dan in de zomer: de dagen zijn in het najaar steeds korter. Om het aanmaken van dit hormoon te stimuleren bij je pasgeboren baby, is het belangrijk dat de babykamer goed donker is. Daarbij wordt afgeraden te veel felle kleuren in de babykamer terug te laten komen. Het leidt je baby af en maakt dat deze minder snel in slaap valt. 

Zorg voor een vast slaapritueel 

Niet alleen moet de babykamer donker zijn om je kindje makkelijker in slaap te laten vallen. Ook is het belangrijk om vanaf het begin met een vast ritme en slaapritueel te werken. Leg je baby op vaste momenten in bed en kalmeer je kind in het laatste half uur voordat deze gaat slapen. Wandel bijvoorbeeld kort met je kind, of neem deze nog even op schoot. Probeer in dat laatste geval prikkels van een telefoonscherm of bijvoorbeeld de televisie te voorkomen. 

Veelgestelde vragen over gemiddeld aantal uur slaap van een baby 

Slaapt mijn baby wel genoeg? Laat ik mijn kindje niet te vaak slapen? Het zijn voorbeelden van vragen waarmee ouders zitten na de geboorte van hun kind. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Hoeveel uur slaapt een baby gemiddeld?

Een pasgeboren baby heeft dagelijks zo’n 16 tot 20 uur slaap nodig. Het gaat vaak om meerdere korte slaapjes, waarbij het kindje tussendoor verschoond en gevoed moet worden.

Wat als mijn baby niet meer wil slapen?

Er zijn verschillende manieren om je baby in slaap te laten vallen. Kalmeer je baby door eerst kort te wandelen, zorg dat je kindje voldoende voeding heeft gekregen voordat deze gaat slapen en zorg voor een donkere ruimte.

Hoeveel uur slaap heeft mijn baby minimaal nodig?

Zorg dat je pasgeboren kind tenminste 16 uur slaap op een dag krijgt. Laat je kindje ook in slaap vallen, wanneer deze dat niet lijkt te willen. Mogelijk is je kindje oververmoeid.

Wanneer bouwt mijn baby een slaapritme op?

Over het algemeen geldt voor baby’s dat zij na zo’n vier à vijf maanden beginnen met het opbouwen van een slaapritme. Dit betekent echter niet, dat ze minder slaap nodig hebben dan voorheen.

Vanaf wanneer het aantal uur slaap van een baby verminderen?

Je kunt het aantal uur slaap wat je baby nodig heeft na de eerste zes à zeven maanden wat verminderen. Bouw dit heel geleidelijk af, ook na zes maanden heeft je kind gemiddeld nog 14 uur slaap nodig.

Plaats een reactie