Voor wie er niet bekend mee is, de stopweek is het moment waarop een vrouw stopt met het slikken van de pil. Deze periode duurt normaliter een week, gevolgd door een periode van drie weken waarin de pil wel wordt geslikt. Er zijn vrouwen die voor een kortere stopweek kiezen, omdat zij daarmee minder last hebben van bloedverlies. Dit verschilt van vrouw tot vrouw. Soms kiest men voor het overslaan van de stopweek; bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Het is niet prettig om in zo’n week ongesteld te raken. Hoe zit het echter, wanneer je wel gestopt bent met de pil maar niet ongesteld raakt in de stopweek? In dit artikel lees je er meer over.
Oorzaken van het uitblijven van ongesteldheid in de stopweek
Iedere vrouw krijgt er af en toe mee te maken: het uitblijven van ongesteldheid in de stopweek. Er zijn meerdere potentiële oorzaken voor het uitblijven van de ongesteldheid. Een van deze redenen is een zwangerschap. Het maakt dat veel vrouwen zich, zeker op een jongere leeftijd, zorgen maken als ze niet ongesteld raken tijdens de stopweek. Toch hoeft het uitblijven van de ongesteldheid niet per definitie te betekenen dat zij zwanger zijn.
Niet zwanger bij uitblijven ongesteldheid in stopweek
Mogelijk valt het uitblijven van de ongesteldheid in je stopweek te verklaren door het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen. Er zijn hormonale anticonceptiemiddelen waarin het hormoon oestrogeen ontbreekt. Een voorbeeld daarvan is de prikpil of de hormoonspiraal. Het ontbreken van oestrogeen maakt de menstruatiecyclus bij vrouwen onvoorspelbaar. De ene keer heb je meer last van ongesteldheid, dan de andere keer. Ook het bloedverlies kan per keer verschillen.
Ook bij het gebruik van de anticonceptiepil kan het voorkomen dat je tijdens de stopweek niet ongesteld raakt. Dit is afhankelijk van het type anticonceptiepil en de wijze waarop je deze gebruikt. Slik de pil iedere dag, of vergeet je deze af en toe?
Leeftijd heeft invloed op stabiliteit menstruatiecyclus
Nadat je de eerste keer ongesteld bent geraakt, wil dat niet zeggen dat je meteen een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Het komt geregeld voor, dat het jonge meiden enige tijd duurt voordat deze cyclus regelmatig is. Dit maakt dat zij de ene keer wel last hebben van ongesteldheid en een volgende keer weer niet. Het verklaart waarom je in de stopweek niet ongesteld raakt zonder dat je zwanger bent.
Uitblijven ongesteldheid in stopweek door zwangerschap
Wanneer de ongesteldheid uitblijft in de stopweek kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen. Je koopt deze test bij de lokale drogisterij. Ook online zijn er verschillende verkopers van zwangerschapstesten te vinden. Het voordeel daarvan is dat het discreter is, dan bij de drogisterij in de wijk of je dorp. Een zwangerschapstest is voor 99% betrouwbaar. Geeft de test een positieve uitslag? Ga in dat geval op zeer korte termijn langs bij de huisarts voor een bloedtest, of raadpleeg een verloskundige om een echo in te plannen. Zowel de bloedtest als de echo zijn 100% betrouwbaar.
Veelgestelde vragen over niet ongesteld zijn in de stopweek
Niet ongesteld raken in de stopweek kan de nodige vragen oproepen, zeker bij jongere meiden. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.
Op welke dag in de stopweek word je ongesteld?
Vaak komt de menstruatie na zo’n twee à drie dagen op gang, nadat je gestopt bent met het slikken van de pil.
Is het erg als ik geen bloedverlies heb in mijn stopweek?
Het is niet erg, wanneer je geen bloedverlies hebt in de stopweek. Het kan erop duiden dat je menstruatiecyclus niet regelmatig verloopt. Dit is onder meer afhankelijk van het type anticonceptie wat je gebruikt.
Wat te doen als ik niet ongesteld raak in de stopweek?
Wanneer je niet ongesteld raakt in de stopweek, hoeft dat niet direct te leiden tot paniek. Het kan voorkomen dat je menstruatiecyclus minder regelmatig is. Voer voor de zekerheid een zwangerschapstest uit.
Ben ik zwanger als ik niet ongesteld raak in de stopweek?
Je bent niet per definitie zwanger, wanneer je niet ongesteld raakt in de stopweek. Koop een zwangerschapstest om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent.
Hoe lang kun je overtijd zijn zonder zwanger te zijn?
Het komt voor dat vrouwen vijf dagen overtijd zijn, zonder dat er sprake is van een zwangerschap. Dit valt te verklaren door het feit, dat je als vrouw een onregelmatig menstruatiecyclus kunt hebben. Overtijd zijn is daar onderdeel van.