Je bent hartstikke blij met de geboorte van je baby, toch kom je in een depressie terecht. Het is iets wat jaarlijks zo’n 20.000 tot 25.000 vrouwen overkomt. Men noemt het een postpartum depressie, of ook wel postnatale depressie. In de basis verschilt een postpartum depressie niet van een normale depressie; de symptomen komen in grote lijnen overeen met elkaar.
In dit artikel lees je meer over de postpartum depressie, het ontstaan hiervan en de tekenen waaraan je de depressie kunt herkennen. Weet vooral dat je niet de enige bent, die hiermee te maken krijgt!
Postpartum depressie bij zwangere vrouwen
Niet iedere zwangere vrouw krijgt tijdens diens zwangerschap te maken met een postpartum depressie. Wat maakt dat de ene vrouw hier gevoeliger voor is, dan de andere? Onder meer erfelijkheid speelt hierin mee. Wanneer de eigen moeder of bijvoorbeeld een oma te maken kreeg met een postpartum depressie, is de kans groter dat ook de aanstaand moeder daar last van krijgt.
Daarbij kunnen een chronische lichamelijke ziekte of bijvoorbeeld psychische klachten, zoals een eerdere depressie of angstaanvallen, de kans vergroten dat een postpartum depressie opspeelt. Opvallend is dat uit onderzoeken blijkt dat jongere vrouwen, in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar, een grotere kans hebben op een depressie na de bevalling dan oudere vrouwen.
Laagopgeleide vrouwen zonder baan lopen een grote risico
Zwangere vrouwen die laag opgeleid zijn en geen baan hebben, lopen een aanmerkelijk groter risico op een postpartum depressie dan hoogopgeleide vrouwen met baan. Ook bij vrouwen met een beperkt sociaal leven is de kans op een postnatale depressie groter, dan bij vrouwen die juist veel vriendinnen en vrienden om zich heen hebben. Een postpartum depressie is bovenal niets om je voor te schamen. Je hebt niet zelf in de hand of je hiermee te maken krijgt.
Symptomen van een postnatale depressie
Zoals reeds genoemd werd komen de symptomen van een postnatale depressie in grote lijnen overeen met die van een reguliere depressie. Het verschil zit in het feit, dat een postpartum depressie direct gekoppeld kan worden aan de zwangerschap. Daar waar een normale depressie verschillende oorzaken kan hebben.
Een typisch voorbeeld van een symptoom dat vaak voorkomt is een gevoel van somberheid, wat je niet direct verwacht na de geboorte van je kind. Ook het gevoel nergens zin in te hebben of juist heel veel te willen eten zijn tekenen van een postpartum depressie.
Andere signalen die vaak voorkomen:
- Slecht slapen
- Ernstig vermoeid gevoel
- Onrustig gedrag vertonen
- Moeite hebben om je te concentreren
Niet ieder van deze symptomen wordt direct gekoppeld aan een postpartum depressie. Je kunt immers ook vermoeid zijn door de bevalling en het herstel van je lichaam wat hierop volgt. Om nog maar niet te spreken over de korte nachten in de eerste maanden van je baby.
Oplossen van een postpartum depressie
Een postpartum depressie kan op dezelfde manier verholpen worden als een normale depressie. Dit betekent bijvoorbeeld dat een huisarts antidepressiva voor kan schrijven. Ook gesprekken met een psycholoog kunnen helpen de gevolgen van een postnatale depressie te verminderen voor een moeder. Houd bij het gebruik van medicijnen rekening met de gevolgen hiervan op de borstvoeding die je een baby geeft. Een huisarts kan je hier meer over vertellen.
Veelgestelde vragen over een postpartum depressie
Een gevoel van somberheid of bijvoorbeeld hevige vermoeidheid leiden al snel tot vragen over een postpartum depressie. Heb ik er last van? Wat zijn de symptomen? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden.
Wat verstaat men onder een postpartum depressie?
Onder een postpartum depressie, ook wel postnatale depressie genoemd, verstaat men een depressie die opspeelt rond de zwangerschap en bevalling.
Krijgt iedere zwangere vrouw te maken met een postpartum depressie?
Niet iedere zwangere vrouw krijgt te maken met een postpartum depressie. Jaarlijks overkomt het zo’n 20.000 tot 25.000 zwangere vrouwen.
Wat zijn tekenen van een postnatale depressie?
De tekenen van een postnatale depressie komen overeen met die van een normale depressie. Denk aan slecht slapen, somberheid en bijvoorbeeld nergens zin in hebben.
Hoe weet ik of ik last heb van een postpartum depressie?
Je herkent een postpartum depressie aan de symptomen die in dit artikel op een rijtje worden gezet. Het lijkt sterk op een normale depressie, met het verschil dat een postpartum depressie rond de zwangerschap begint.
Wanneer stopt een postpartum depressie?
Een postpartum depressie verdwijnt vaak binnen een paar maanden na het ontstaan hiervan. De ene vrouw heeft er langer last van dan de andere.
Hoe kan ik een vriendin helpen die last heeft van zo een depressie?