Wanneer word je weer ongesteld na de bevalling?

In de negen maanden voor de bevalling heb je geen last gehad van je ongesteldheid. Nu de baby geboren is, zal ook de menstruatiecyclus weer langzaamaan op gang komen. Wanneer word ik voor het eerst ongesteld na een bevalling? Ben ik direct weer vruchtbaar als ik ongesteld word? Het zijn typische voorbeelden van vragen waarmee moeders zitten. In dit artikel vind je er het antwoord op. 

Op gang komen van de menstruatiecyclus

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het moment waarop je voor het eerst weer ongesteld raakt. Dit verschilt daarbij sterk van vrouw tot vrouw, waardoor niet eenduidig te zeggen is wanneer je weer ongesteld zal zijn. Een voorbeeld van een factor die bepaalt wanneer je ongesteld raakt, is onder meer het geven van borstvoeding of de keuze voor flesvoeding. Een moeder die haar kind borstvoeding geeft zal pas later weer ongesteld raken dan een moeder die voor flesvoeding kiest. Een andere factor die meespeelt is je hormoonspiegel. 

Opnieuw vruchtbaar na een bevalling 

Het op gang komen van de menstruatiecyclus betekent niet alleen dat je weer ongesteld zal raken. Je kunt ook zwanger raken kort na de bevalling! Hierbij is het belangrijk te noemen dat je al vruchtbaar kunt zijn, voordat het menstrueren serieuze vormen aanneemt. Voor sommige vrouwen geldt dat zij al binnen vier weken na de bevalling vruchtbaar zijn. Wie zegt dat je na een bevalling dus niet direct opnieuw zwanger kunt raken zit mis. Het lichaam is op dat moment nog niet volledig hersteld. Het kan een reden zijn om kort na de bevalling weer met anticonceptie te beginnen. 

Onregelmatige menstruatiecyclus na bevalling 

In de eerste maanden na de bevalling zal de menstruatiecyclus onregelmatig zijn bij veel vrouwen. Ook geldt dat de eerste paar keer dat je de menstruatiecyclus doorloopt vaak heviger is, dan je wellicht gewend bent van voor je zwangerschap. Het duurt wat langer dat het bloedverlies stopt; soms vier tot zes weken. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het is een heel natuurlijk proces, waarbij het lichaam probeert de balans in de hormoonspiegel terug te vinden. Deze balans is de afgelopen maanden sterk verstoord door de zwangerschap. 

Invloed borstvoeding op ongesteld raken 

Zoals reeds genoemd werd, duurt het bij vrouwen die borstvoeding geven vaak langer voordat zij weer ongesteld raken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid prolactine in hun lichaam. Prolactine is een hormoon, die zorgt voor het aanmaken van moedermelk. Dat is niet de enige functie van het hormoon. Ook zorgt het hormoon voor het onderdrukken van de eisprong en daarmee voor het uitstellen van de eerste menstruatiecyclus na de bevalling. Soms duurt het maanden voordat een moeder die borstvoeding geeft voor het eerst ongesteld raakt. De kans op het ongesteld raken neemt toe, wanneer je begint met het afbouwen van het geven van borstvoeding aan je baby.

Veelgestelde vragen over ongesteld worden na een bevalling 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over het ongesteld worden na een bevalling. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn.

Hoe lang na een bevalling word ik ongesteld?

Bij de eerste menstruatiecyclus na je bevalling neemt het bloedverlies op laag tempo af. Je kunt vier tot zes weken last hebben van de eerste keer ongesteld zijn.

Wanneer word ik ongesteld na het geven van flesvoeding?

De gemiddelde moeder zal zo’n twee maanden na de bevalling weer ongesteld worden, als zij flesvoeding geeft aan het kind.

Hoe zwaar is de eerste keer ongesteld zijn na een bevalling?

De eerste keer ongesteld zijn na een bevalling duurt over het algemeen vier tot zes weken. Het bloedverlies neemt hierbij maar langzaam af.

Ik ben nog niet ongesteld na de bevalling, hoe kan dit?

Mogelijk is de waarde van prolactine in je lichaam nog te hoog, waardoor de menstruatie niet op gang komt. Dit zal na verloop van tijd vanzelf gebeuren, maar duurt bij de een langer dan bij de ander.

Hoe snel kan ik opnieuw zwanger raken na een bevalling?

Over het algemeen geldt dat vrouwen al vier weken na hun bevalling opnieuw zwanger kunnen raken. Houd er rekening mee, dat het lichaam na vier weken nog niet volledig hersteld is.

Plaats een reactie