Na de geboorte van je baby zorg je hier zo goed mogelijk voor. Zeker wanneer het om je eerste kindje gaat, kan dit de nodige onzekerheden met zich meebrengen. Je bent hierin absoluut niet de enige! Een goed voorbeeld van zo’n onzekerheid, is die over het gewicht van je baby. Is mijn baby te licht? Mijn baby lijkt aan de zware kant, klopt dat? In dit artikel lees je meer over het gemiddelde gewicht van een baby. Bespreek het gewicht van je kindje met een verloskundige, wanneer je twijfelt of diens gewicht gezond is.
Gemiddelde gewicht van een baby
Wanneer een baby na een zwangerschap van circa negen maanden geboren wordt, zal deze een gewicht hebben tussen de 2.500 en 4.500 gram. Dit betekent dat het gewicht van een pasgeboren baby gemiddeld op 3.500 gram ligt. Het kan sterk verschillen per baby, hoe zwaar deze exact is. Je hoeft je geen zorgen te maken, wanneer je kind net iets zwaarder of lichter is dan het gemiddelde. Het gewicht van een baby is zeer laag, wanneer dit onder de 1.500 gram ligt.
Er kan sprake zijn van een te laag geboortegewicht, wanneer je baby veel eerder dan na een zwangerschap van negen maanden wordt geboren. We spraken in dat geval van een vroeggeboorte. Ook wanneer je als moeder veel stress ervaart tijdens de zwangerschap kan je baby lichter zijn dan het gemiddelde kind bij de geboorte. Andere factoren die mee kunnen spelen: de geboorte van meerlingen of wanneer de moeder zelf ondervoed is.
Oorzaken van een hoog geboortegewicht
Naast het feit dat een pasgeboren baby veel te licht kan zijn, kan er ook sprake zijn van een hoog geboortegewicht. Het gaat hierbij om een gewicht van boven de 3.500 gram. Vaak gaat het om baby’s van langere ouders. Doordat het kind zelf ook lang is bij de geboorte, zal deze zwaarder zijn dan een gemiddeld kind. Daarbij kan diabetes bij de moeder van het kind de oorzaak zijn van een relatief hoog geboortegewicht.
Het is overigens gebruikelijk dat een baby in de eerste week na diens geboorte wat gewicht verliest. Als richtlijn wordt vaak gegeven dat een kind in deze periode niet meer dan 10% van diens geboortegewicht mag verliezen. Zou dat wel gebeuren, dan kan dit de gezondheid van het kindje schaden.
Pasgeboren baby’s komen snel aan door hun ontwikkeling
Waar het pasgeboren kind in de eerste week na diens geboorte maximaal zo’n tien procent van het geboortegewicht verliest, zal deze vervolgens al snel weer in gewicht groeien. Dit heeft te maken met de snelle ontwikkeling van het kind in de eerste paar maanden na de geboorte hiervan. Je kunt uitgaan van een gewichtstoename van 100 tot 250 gram vanaf de tweede week na de geboorte. Deze snelle toename in het gewicht van je kindje houdt zo’n vier maanden aan.
Tip: maak je niet al te veel zorgen over het gewicht van de kleine! Bij het consultatiebureau houdt men het gewicht in de gaten en kan men advies geven.
Veelgestelde vragen over gemiddeld gewicht baby
Ouders vragen zich regelmatig af wat het gemiddelde gewicht is van een baby. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die hier het vaakst over worden gesteld.
Wat is het gemiddelde gewicht van een baby?
Gemiddeld heeft een pasgeboren baby een gewicht van 3.500 gram, wanneer deze na een zwangerschap van negen maanden geboren wordt.
Welke oorzaken heeft een te laag gewicht?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een te laag gewicht. Denk aan de geboorte van meerlingen of een vroeggeboorte. Ook kan de moeder zelf ondervoed zijn of veel stress ervaren hebben tijdens de zwangerschap.
Mijn kind valt direct af, mag dit?
Het is normaal dat een pasgeboren baby in de eerste week na diens geboorte gewicht verliest. Dit mag niet meer dan tien procent van het geboortegewicht zijn.
Hoe kan het dat mijn baby te zwaar is?
Een baby met een geboortegewicht van meer dan 3.500 gram heeft mogelijk lange ouders, waardoor deze zelf ook langer is. Daarnaast kan de moeder diabetes hebben.
Wat weegt mijn baby na een maand?
Een kind valt de eerste week vaak zo’n vijf tot tien procent van diens geboortegewicht af, om vervolgens 100 tot 250 gram per week aan te komen.