Diarree is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Het kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder infecties, voedselvergiftiging en veranderingen in de bacteriën in je darmen. Hoewel diarree onaangenaam is, is het meestal niet ernstig. In de meeste gevallen gaat het binnen een paar dagen vanzelf over.
Als je tijdens de zwangerschap diarree hebt, is het belangrijk om veel vocht te drinken. Drink water of heldere vloeistoffen zoals bouillon, gelatine, sap en sportdranken. Vermijd cafeïne en alcohol. Misschien wil je ook vaker dan normaal kleine maaltijden eten en vetrijk, vet of gekruid voedsel vermijden. Probiotica kunnen ook helpen.
Als je tijdens je zwangerschap diarree hebt, kun je vrij verkrijgbare medicijnen proberen, zoals loperamide (Imodium) of bismut subsalicylaat (Pepto-Bismol). Als je diarree na een paar dagen niet verbetert of als je andere symptomen hebt, zoals koorts, braken of bloed in je ontlasting, ga dan naar je huisarts.
Als je ernstige diarree hebt, bel dan meteen je zorgverlener. Je moet misschien in het ziekenhuis worden opgenomen als je uitgedroogd bent of andere problemen hebt. Ernstige diarree kan ook leiden tot vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht.
In dit artikel gaan we dieper in op wat diarree nu precies is, hoe het tot stand komt en wat je er tegen kunt doen!
Wat is diarree precies?
Diarree is een aandoening die losse, waterige ontlasting veroorzaakt. Het kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, zoals een virus, bacterie of parasiet. Diarree kan ook het gevolg zijn van voedselvergiftiging, bepaalde medicijnen, of blootstelling aan giftige stoffen. Symptomen van diarree zijn krampen, buikpijn, misselijkheid en braken. De behandeling hangt af van de oorzaak van de diarree. In de meeste gevallen is het belangrijk om veel te drinken om gehydrateerd te blijven.
Enkele oorzaken van diarree bij zwangerschap
Er zijn een aantal oorzaken van diarree in de zwangerschap, waarvan sommige ernstiger zijn dan andere.
Enkele andere oorzaken van diarree tijdens de zwangerschap zijn:
- Het eten van te veel suikerhoudende voedingsmiddelen of dranken
- Stress en angst
- Veranderingen in de hormoonspiegel
- Bijwerkingen van medicijnen
Een veel voorkomende oorzaak is voedselvergiftiging, die veroorzaakt kan worden door het eten van besmet voedsel. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor voedselvergiftiging omdat hun immuunsysteem verzwakt is, en de gifstoffen van de bacteriën schadelijker kunnen zijn voor hen en hun ongeboren baby’s.
Een andere veel voorkomende oorzaak van diarree bij zwangere vrouwen is een maagvirus(je). Dit kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, en is zeer besmettelijk. Het kan leiden tot braken en/of diarree, en kan vrij ernstig zijn als het niet goed behandeld wordt.
Wat te doen bij diarree tijdens de zwangerschap?
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van diarree, is het belangrijk om veel te drinken om gehydrateerd te blijven. Je kunt ook vrij verkrijgbare medicijnen proberen om je symptomen te verlichten. Als je diarree niet verbetert na inname van deze medicijnen, of als je koorts krijgt, bel dan je arts. Mocht je last hebben en twijfelen over de aanpak, dan is even contact opnemen met je (huis)arts sowieso een goed punt. Liever duidelijkheid dan in twijfel deze zaken aanpakken.
Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen voor een gezonde zwangerschap. Hieronder valt ook het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen diarree, wat een veel voorkomend probleem kan zijn tijdens de zwangerschap. Hier volgen enkele tips om voor jezelf te zorgen als je diarree hebt:
- Drink veel vocht om uitdroging te voorkomen.
- Rust zoveel mogelijk uit.
- Eet licht, zacht voedsel dat gemakkelijk te verteren is.
- Vermijd cafeïne en alcohol.
- Als je moeite hebt om voedsel binnen te houden, probeer dan elektrolytenoplossingen of sportdranken te drinken om verloren voedingsstoffen te helpen vervangen.
- Ga naar je huisarts als je diarree niet verbetert of als je andere symptomen krijgt.
Wanneer naar de huisarts, als je zwanger bent en diarree hebt?
Als je diarree hebt die niet verbetert na inname van vrij verkrijgbare medicijnen, of als je koorts krijgt, óf als je met enige vragen of twijfel zit; bel dan je huisarts.
Diarree kan een veel voorkomende kwaal zijn tijdens de zwangerschap, en is meestal niets om je zorgen over te maken. Er zijn echter gevallen waarin het een teken kan zijn van iets ernstigers, en het is belangrijk te weten wanneer je naar de dokter moet gaan.
Als je diarree hebt die langer dan twee dagen aanhoudt, of als je ernstige pijn of krampen hebt, ga dan meteen naar de dokter. Bovendien, als je andere symptomen hebt zoals koorts, braken, of bloed in je ontlasting, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Diarree kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap, dus het is belangrijk om je te laten controleren als je je zorgen maakt.
Diarree tijdens de zwangerschap voorkomen
Diarree is een veel voorkomend probleem tijdens de zwangerschap en treft tot 1 op de 5 zwangere vrouwen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het te helpen voorkomen:
- Drink veel vocht, vooral water.
- Eet kleine, regelmatige maaltijden.
- Vermijd vet of vet voedsel.
- Vermijd cafeïne en alcohol.
- Neem voldoende rust.
Als je toch diarree krijgt, drink dan veel vocht om uitdroging te voorkomen. Als de diarree langer dan een dag of twee aanhoudt, of als je koorts hebt, bel dan je huisarts.
Veelgestelde vragen over diarree
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over diarree bij zwangerschap. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!
Wat zijn de oorzaken van diarree tijdens de zwangerschap?
Er zijn veel oorzaken van diarree tijdens de zwangerschap, waaronder voedselvergiftiging, veranderingen in het dieet en maagvirussen. In de meeste gevallen is de oorzaak onbekend.
Wat zijn de symptomen van diarree tijdens de zwangerschap?
Er zijn een paar verschillende symptomen van diarree tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen ervaren krampen, misselijkheid en overgeven. Anderen kunnen koorts hebben, bloederige ontlasting, of zware hoofdpijn. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken.
Wat is de behandeling van diarree tijdens de zwangerschap?
Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, want de beste manier om diarree tijdens de zwangerschap te behandelen kan variëren, afhankelijk van de oorzaak. Enkele algemene tips die kunnen helpen zijn: veel vocht drinken, zacht voedsel eten en cafeïne en suikerhoudende dranken vermijden. Als de symptomen aanhouden of ernstiger worden, is het belangrijk een arts te raadplegen.
Hoe kun je diarree tijdens de zwangerschap voorkomen?
Er zijn veel manieren waarop je diarree tijdens de zwangerschap kunt voorkomen. Enkele tips zijn: veel drinken, cafeïne en alcohol vermijden, gezond eten en contact met zieke mensen vermijden. Als je toch diarree krijgt, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten, zoals het drinken van elektrolytrijke vloeistoffen en het eten van zacht voedsel. Als de diarree aanhoudt of ernstig wordt, neem dan contact op met je arts.
Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je diarree hebt tijdens de zwangerschap?
Je kunt zuivelproducten, cafeïne en gekruid voedsel vermijden als je tijdens de zwangerschap diarree hebt.