Innesteling

Tijdens de innesteling nestelt de bevruchte eicel zich in je baarmoeder in. De eicel ‘boort’ zich in je baarmoederwand en groeit vanuit daar verder. Het embryo gaat nu ook het hormoon hCG maken. Vanaf dit moment ben je zwanger. Wanneer is de innesteling en welke symptomen kan je merken?

Als je probeert zwanger te worden, vraag je je misschien af wanneer de innesteling plaatsvindt. Innesteling vindt plaats wanneer de eicel zich hecht aan de baarmoederwand. Het embryo begint dan het hormoon hCG aan te maken, dit is ook hetgeen waar zwangerschapstests naar zoeken. Je kunt enkele symptomen rond de innesteling opmerken, zoals krampen en spotting. Maar wat houdt een innesteling nou precies in en waar moet je op letten? Wij vertellen je alles over innesteling in dit artikel!

Wat is een innesteling?

Innesteling is het proces waarbij een bevruchte eicel zich hecht aan het baarmoederslijmvlies. Nadat de eicel is bevrucht, reist deze door de eileiders naar de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wordt dikker als voorbereiding op de komst van de eicel. Als de eicel zich aan de baarmoederwand hecht, is er sprake van een innesteling.

Enkele tekenen van innesteling zijn licht bloedverlies of spotting, krampen en vermoeidheid. Als je probeert zwanger te worden, is het belangrijk op deze tekenen te letten en je arts te bellen als je ze ervaart. Innesteling kan zes tot twaalf dagen na de eisprong plaatsvinden.

Hoe voelt een innesteling?

Rond de tijd dat de innesteling plaatsvindt, kunnen sommige vrouwen een paar milde symptomen ervaren. Deze symptomen kunnen bestaan uit kramp, spotting, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en pijnlijke borsten. Hoewel niet iedereen deze symptomen ervaart, kunnen ze een goede aanwijzing zijn dat de innesteling heeft plaatsgevonden.

Wanneer ovulatie?

Tijdens je menstruatiecyclus komt een eitje vrij uit je eierstokken en begint zijn reis door de eileider. De eisprong vindt meestal plaats tussen de elfde en eenentwintigste dag van je cyclus, hoewel dat kan variëren afhankelijk van de lengte van je cyclus. In deze periode ben je het meest vruchtbaar, want dan is de eicel beschikbaar om bevrucht te worden. Als je echter niet probeert zwanger te worden, kun je in deze periode anticonceptie gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Er zijn een aantal verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar, dus praat met je arts om er een te vinden die voor jou geschikt is. Door inzicht te krijgen in je cyclus en wanneer je ovuleert, kun je maatregelen nemen om zwangerschap te voorkomen of je kansen om zwanger te worden te vergroten.

Eisprong voelen

Veel vrouwen weten niet dat ze de eisprong kunnen voelen. Sommige vrouwen ervaren echter een fysieke sensatie als ze ovuleren. Dit gevoel wordt vaak beschreven als een steek of scherpe pijn in de onderbuik. Sommige vrouwen melden ook een gevoel van volheid of een opgeblazen gevoel in de dagen voorafgaand aan de eisprong. Hoewel deze gevoelens meestal kort en mild zijn, kunnen ze een nuttige manier zijn om vast te stellen wanneer de eisprong plaatsvindt.

Veelgestelde vragen over innesteling

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over innesteling. Is iets je nog niet helemaal duidelijk en zit je zelf nog met vragen of heb je tips? Laat ze hieronder achter als reactie!

Hoe lang duurt een innesteling?

Het gemiddelde innestelingsvenster is ongeveer zes dagen, maar het kan een paar uur tot twee weken duren.

Wat moet je wel of niet doen tijdens een innesteling?

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens de innesteling is ontspannen en stress vermijden. Probeer in deze periode niets te doen dat stress kan veroorzaken.

Hoe snel voel je innesteling?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag. Sommige vrouwen melden dat ze de innesteling al heel vroeg voelen, terwijl anderen het pas later voelen. Als u zich afvraagt of u al dan niet een innesteling voelt, raadpleeg dan uw arts.

Wat zijn de symptomen van een innesteling?

De symptomen van innesteling kunnen van vrouw tot vrouw verschillen, maar enkele van de meest voorkomende zijn spotting (oftewel bloedingen), kramp en misselijkheid. Als je een van deze symptomen ervaart, is het mogelijk dat je last hebt van innesteling.

Hoe weet je of er een innesteling is geweest?

Innesteling treedt op wanneer de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand. Dit gebeurt meestal ongeveer zes dagen na de bevruchting. Sommige vrouwen kunnen last hebben van innestelingsbloeding, een lichte vlek. Andere symptomen van innesteling zijn krampen en misselijkheid.

Plaats een reactie