Kruik bij baby in bed: welke zijn geschikt en tot wanneer?

Als ouder wil je er alles aan doen om het je pasgeboren baby zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer het buiten koud en guur is, kan het gebruik van een kruik voor je baby helpen deze warm te houden. Zelf kan een baby diens lichaamstemperatuur nog niet reguleren in de eerste maanden na de geboorte. Waarmee dien je rekening te houden, wanneer je een kruik bij je baby in bed legt? In dit artikel lees je er alles over! 

Gebruik van een kruik voor je baby 

Allereerst is het belangrijk te benoemen, dat je een kruik op verschillende manieren kunt gebruiken. Volwassenen zijn gewend de kruik in bed te leggen, wanneer ze er zelf ook in gaan leggen. Bij een baby kun je ervoor kiezen de kruik te gebruiken om het bedje voor te verwarmen. Een kruik komt bijvoorbeeld ook van pas, wanneer je de kinderwagen wilt voorverwarmen als je bij een lage temperatuur naar buiten gaat voor een wandeling met je pasgeboren baby. 

Wanneer je baby een lichaamstemperatuur van 36,7 graden Celsius of minder heeft, kun je de kruik bij je kindje leggen om deze op warm te houden. De lichaamstemperatuur van je kindje kan onder dit punt komen, wanneer het buiten kouder dan 5 graden Celsius is. Het is enigszins afhankelijk van de isolatie van je kinderkamer, hoe snel de temperatuur daar daalt. 

Verschillende soorten kruiken voor baby’s 

De kruiken die je bij een baby in bed kunt leggen worden in verschillende varianten aangeboden. Wat is de beste keuze? Welke kruik voor baby’s is het meest veilig? Hieronder vind je de verschillende opties. 

Heetwater kruik 

De meeste ouders kiezen voor een heetwater kruik, wat de meest veilige en bekendste soort is. Je vult de kruik, welke vaak van kunststof of metaal gemaakt is, met heet water. Vaak kun je de baby er een groot deel van, zo niet de hele nacht mee warm houden. De heetwater kruik wordt standaard gecombineerd met een kruikzak. Controleer vooraf goed of de kruik niet lekt. 

Pittenzak 

Minder geschikt om je kind de hele nacht warm te houden is een pittenzak. Een pittenzak is gevuld met pitten, welke je opwarmt in de magnetron. Voordeel is dat de pittenzak snel warm is en goed te gebruiken valt voor het voorverwarmen van een kinderwagen, kleding of bijvoorbeeld het ledikant. 

Elektrische kruik 

Een derde optie is een elektrische kruik voor je baby. Je verbindt de kruik met het stopcontact, waarna deze in 5 tot 15 minuten warm wordt. De kruik kun je niet direct bij je baby in bed leggen; je combineert deze met een kruikenzak. In dat opzicht valt de elektrische kruik te vergelijken met de heetwater kruik. Een elektrische kruik biedt het voordeel dat deze niet kan lekken, maar zal minder lang warm blijven dan een heetwater kruik. 

Gelkruik 

Ook een gelkruik kan een optie zijn. Net als de pittenzak verwarm je deze in de magnetron. Daarbij is ook de toepassing van dit model kruik overeenkomstig met de pitten. Doordat de gelkruik vaak niet al te lang warm is, kun je deze niet gebruiken om je kind ’s nachts warm te houden. Zet de gelkruik in bij het voorverwarmen van het bed van je baby.  

Veelgestelde vragen over kruik bij baby in bed 

Het gebruik van een kruik in het bed van je baby kan best spannend zijn. Verbrandt mijn baby zich niet aan de kruik? Is het niet te warm? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Kan ik een kruik bij mijn baby in bed leggen?

Je kunt een kruik bij je baby in bed leggen wanneer diens lichaamstemperatuur op 36,7 graden Celsius of lager ligt. Dit kan het geval zijn, wanneer het buiten kouder dan 5 graden Celsius is.

Hoe lang mag ik een kruik bij mijn baby in bed gebruiken?

Over het algemeen mag je een kruik bij je baby in bed laten liggen, daar de temperatuur steeds lager wordt. Houd de lichaamstemperatuur van je kindje in de gaten, om te zien of deze niet te hoog wordt.

Wat is een geschikte kruik voor mijn baby?

De meest geschikte kruik voor een baby is een heet water kruik. Deze is veilig en wordt het meest gebruikt door ouders. Je kunt je baby er de hele nacht warm mee houden.

Van welke materialen wordt een kruik voor baby’s gemaakt?

De kruiken voor baby’s kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Denk aan een aluminium kruik voor een baby, een metalen kruik voor een baby of een model van kunststof.

Waarom een kruik bij mijn baby in bed leggen?

Een kruik bij je baby in bed leggen helpt je het kindje warm te houden. Je kunt de kruik ook gebruiken om het ledikant of de wieg alvast voor te verwarmen, voordat je baby gaat slapen.

1 gedachte over “Kruik bij baby in bed: welke zijn geschikt en tot wanneer?”

  1. Vergeet ook niet naar de oorzaak van het niet slapen te kijken. En de leeftijd, want als een baby nog erg jong is zul je sowieso meer moeite hebben om deze de hele nacht te laten slapen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie