Afscheiding tijdens zwangerschap

Veel zwangere vrouwen zijn nieuwsgierig naar afscheiding tijdens de zwangerschap. Wat is normaal? Wat niet? Hoe kun je het verschil zien tussen een teken dat er iets mis is en gewoon een onderdeel van het proces? Hier is wat informatie om duidelijkheid te scheppen.

Normale vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap heet Fysiologische leukorroe. Ze is dun, wit, ruikt zacht en jeukt of brandt meestal niet. Fysiologische leukorroe lijkt op de afscheiding die je voor je zwangerschap had, maar het kan nu zwaarder en opvallender zijn omdat je hormonen sterk toenemen.

Niet normale afscheiding kan een teken zijn van een infectie, zoals een gistinfectie of bacteriële vaginose. Deze infecties komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen symptomen veroorzaken als jeuk, een branderig gevoel en vies ruikende afscheiding. Als je denkt dat je misschien een infectie hebt, ga dan naar je huisarts voor behandeling.

Dus, ter samenvatting: leukorroe is normaal, terwijl een vies ruikende of jeukende afscheiding een teken van een infectie kan zijn. Als je ooit twijfelt, aarzel dan niet om het aan je arts te vragen.

Slijmverlies tijdens zwangerschap

Slijm is een lichaamsvloeistof die de weefsels van neus, mond, keel en longen helpt beschermen en smeren. Het helpt ook om vreemde deeltjes en bacteriën op te ruimen. Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam meer slijm om de groeiende baby te beschermen tegen infecties.

Enige hoeveelheid slijmverlies is normaal tijdens de zwangerschap, maar als je last hebt van overmatige slijmafscheiding, raadpleeg dan je arts. Overmatig slijm kan een teken zijn van een infectie, en het is belangrijk om je te laten behandelen als je een infectie hebt.

Verschillende kleuren afscheiding

Veel vrouwen hebben een diversiteit aan kleuren qua afscheiding, tijdens de zwangerschap. Hieronder hebben we enkele voor je besproken, zodat je een indicatie kan krijgen wat er aan de hand is. Advies is om dit altijd even te overleggen met je arts, zodat deze je hierin kan ondersteunen met informatie en advies!

Bruine afscheiding bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komt bruine afscheiding vaak voor. Het kan veroorzaakt worden door innestelingsbloeding, die optreedt als de bevruchte eicel zich vasthecht aan de baarmoederwand. Bruine afscheiding kan ook een teken zijn van een vroege bevalling, een miskraam of een infectie. Als je tijdens de zwangerschap last krijgt van een ongewone afscheiding, is het belangrijk om je arts te raadplegen.

Witte afscheiding tijdens zwangerschap

Een zwangere vrouw zal verschillende veranderingen in haar lichaam ervaren, sommige meer merkbaar dan andere. Eén zo’n verandering is een toename van vaginale afscheiding. Deze afscheiding is meestal dik en wit van kleur. Hoewel het alarmerend kan zijn, is het meestal niets om je zorgen over te maken. In de meeste gevallen is de toegenomen afscheiding te wijten aan de hormonale veranderingen van de zwangerschap. Er zijn echter een paar gevallen waarin de afscheiding onder de aandacht van een arts moet worden gebracht. Als de afscheiding een vieze geur heeft, gepaard gaat met jeuk of een branderig gevoel, of gepaard gaat met roodheid of zwelling, dan kan het wijzen op een infectie en moet medische hulp worden gezocht. Anders is de toegenomen afscheiding meestal niets om je zorgen over te maken en zal het na de bevalling vanzelf oplossen.

Gele afscheiding tijdens zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met gele afscheiding. Hoewel het alarmerend kan zijn, is het meestal niets om je zorgen over te maken. Deze afscheiding wordt veroorzaakt door de verhoogde productie van oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap. Het is meestal dun en geurloos, maar als het dik wordt of slecht ruikt, moet je je huisarts bellen.

Dikke slijmerige afscheiding bij zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van dikke, slijmerige afscheiding. Dit is volkomen normaal en wordt veroorzaakt door de toename van hormonen in je lichaam. De afscheiding is meestal wit of geel en heeft geen slechte geur. Als je echter jeuk, een branderig gevoel of ongewone roodheid of zwelling rond je vagina ervaart, raadpleeg dan zeker je huisarts.

Veelgestelde vragen over afscheiding

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over afscheiding bij zwangerschap. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is het verschil tussen normale afscheiding en abnormale afscheiding?

Normale afscheiding is helder of wit en heeft geen nare geur. Abnormale afscheiding kan elke kleur hebben (behalve helder of wit) en kan slecht ruiken.

Wat is de meest voorkomende vorm van normale afscheiding?

De meest voorkomende vorm van een normale afscheiding is een heldere of witte afscheiding.

Wat zijn de symptomen van abnormale afscheiding?

Er zijn veel verschillende symptomen van abnormale afscheiding, maar enkele van de meest voorkomende zijn een verandering in de geur of kleur van de afscheiding, een plotselinge toename van de hoeveelheid afscheiding, en pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen naar een arts te gaan.

Wanneer moet je naar de dokter voor abnormale afscheiding?

Als je last hebt van abnormale afscheiding, moet je zo snel mogelijk naar een arts gaan. Abnormale afscheiding kan een teken zijn van een aantal verschillende gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om je zo snel mogelijk te laten controleren.

Is het veilig om tijdens de zwangerschap gemeenschap te hebben als je abnormale afscheiding hebt?

Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Sommige paren kunnen ervoor kiezen om tijdens de zwangerschap door te gaan met gemeenschap, zelfs als ze abnormale afscheiding hebben, terwijl anderen kunnen besluiten om zich helemaal te onthouden. Uiteindelijk is het aan het paar om de beslissing te nemen die voor hen het beste is. Bij twijfel kun je altijd je arts raadplegen!

Plaats een reactie