Hoe lang duurt een menstruatie cyclus?

De menstruatiecyclus is een natuurlijk proces dat elke maand in het lichaam van een vrouw plaatsvindt. Het is het resultaat van de veranderende niveaus van hormonen in het lichaam van een vrouw. De menstruatiecyclus kent drie fasen: de folliculaire fase, de ovulatoire fase en de luteale fase.

De folliculaire fase

De folliculaire fase begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt wanneer je ovuleert. Dan begint je lichaam een hormoon aan te maken dat oestrogeen heet. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt.

De ovulatiefase

De ovulatiefase begint als je ovuleert en duurt tot de dag voor je volgende menstruatie. Dan neemt het hormoon progesteron toe. Progesteron helpt je baarmoeder voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap.

De luteale fase

De luteale fase begint op de dag na je eisprong en eindigt als je de volgende menstruatie hebt. Dan neemt het hormoon progesteron af. Als je niet zwanger wordt, dan zal je lichaam een ander hormoon gaan produceren dat oestrogeen heet. Hierdoor zal je baarmoederslijmvlies dunner worden en zal je menstruatie weer beginnen.

De duur van een menstruatiecyclus

Een menstruatiecyclus duurt meestal ongeveer 28 dagen, maar kan per vrouw verschillen. De lengte van de cyclus van een vrouw kan ook gedurende haar leven veranderen.

Een menstruatiecyclus is de tijd vanaf de eerste dag van de bloeding in de ene periode tot de eerste dag van de bloeding in de volgende periode. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar cycli kunnen variƫren van 21 tot 35 dagen.

Plaats een reactie