Wat is ovulatie of eisprong? Ovulatie is het proces waarbij een rijpe eicel vrijkomt uit de ovariële follikel. De eisprong vindt plaats halverwege de menstruatiecyclus, ongeveer 14 dagen voor de volgende menstruatie. Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, gaat de follikel dicht en wordt hij omgebouwd tot het corpus luteum. Dit hormoon produceert progesteron, dat ervoor zorgt dat de baarmoederwand aansterkt om het fertilisatieproces te ondersteunen. Als er geen betekent zwangerschap optreedt, zal het corpus luteum afbreken en zal er geen progesteron meer worden geproduceerd. Hierdoor daalt ook de temperatuur in het lichaam en vindt menstruatie plaats.
Handige feitjes over ovulatie of eisprong
Enkele handige feitjes over ovulatie ofwel de eisprong:
- Ovulatie kan plaatsvinden tussen de elfde en eenentwintigste dag van je cyclus.
- Dit is wanneer je lichaam het meest vruchtbaar is (mogelijkheid om zwanger te worden).
- Post-ovulatie symptomen, ook bekend als de “luteale fase,” is wanneer je afscheiding minder glibberig, maar romiger wordt.
- Als je niet zwanger bent, komt je menstruatie ongeveer 14 dagen na je ovulatie. Hoe lang een menstruatiecyclus duurt kan per vrouw verschillen
- Sommige vrouwen hebben vaker een menstruatie en anderen maken zich zorgen over de vraag waarom ze niet ongesteld worden
- Als je net voor het eerst ongesteld bent geworden, kun je een onregelmatige menstruatie hebben.
Wat is menstruatie?
Menstruatie is het bloeden uit de baarmoederhals die ongeveer 4-7 dagen duurt. Het bloed komt meestal vanuit het slijmvlies in de baarmoederhals of vagina (het bloed van de baarmoederhals). Als je niet zwanger bent, bereidt je lichaam elke maand een nieuwe laag slijmvlies in je baarmoeder voor om een bevrucht eitje te kunnen laten groeien. Dit proces wordt menstruatie genoemd.
Soms kan er sprake zijn van onregelmatige menstruaties, wat betekent dat ze niet elke maand op tijd komen of dat ze iets anders doen dan normaal. In sommige gevallen duurt de menstruatie langer of is er meer bloed dan normaal (menorragie). In andere gevallen komt de menstruatie vaker voor dan normaal (metrorragie).
Andere veel voorkomende problemen met betrekking tot de menstruatie zijn amenorroe (wanneer er gedurende drie achtereenvolgende cycli geen menstruatie optreedt) en ook oligomenorroe (wanneer de duur van de menstruatiecyclus minder dan 21 dagen is).
Wanneer treedt ovulatie op?
Als je probeert zwanger te worden, is het belangrijk om te weten wanneer je ovuleert. Ovulatie is het vrijkomen van een eicel uit de eierstok, en het gebeurt meestal in het midden van je menstruatiecyclus. Het eitje reist dan door de eileider, waar het bevrucht kan worden door sperma.
De eisprong vindt meestal plaats tussen de elfde en eenentwintigste dag van je cyclus, hoewel dat van maand tot maand kan verschillen. Als je een regelmatige cyclus van 28 dagen hebt, kun je een eisprong verwachten rond dag 14. Maar als je cyclus korter of langer is, zal je ovulatiedatum ook verschuiven.
Er zijn een paar manieren om te zien wanneer je ovuleert. Eén daarvan is het bijhouden van je basale lichaamstemperatuur (BBT). Je BBT is je lichaamstemperatuur als je ’s morgens voor het eerst wakker wordt. Die is meestal lager vóór de eisprong en hoger na de eisprong. Een andere manier om te zien wanneer je ovuleert is door te kijken naar veranderingen in je baarmoederhalsslijm. Vlak voor de eisprong wordt je baarmoederhalsslijm dun en glibberig, waardoor sperma gemakkelijker door de baarmoederhals kan reizen en de eicel kan bereiken.
Uiteraard kun je ook gaan voor een ovulatietest om te kijken of je ovuleert.
Weten wanneer je ovuleert is belangrijk omdat het je kan helpen de geslachtsgemeenschap correct te timen als je probeert zwanger te worden. Het kan je ook helpen een zwangerschap te voorkomen als je niet zwanger wilt worden. Als je regelmatige cycli hebt, kun je voorspellen wanneer je ovuleert en dienovereenkomstig plannen. Maar als je cycli onregelmatig zijn, kan het bijhouden van je BBT of baarmoederhalsslijm je helpen om je ovulatiedatum nauwkeuriger te bepalen.
Luteale Fase
Aan het begin van je cyclus is je afscheiding meestal vrij licht en waterig. Als je ovuleert, wordt ze dikker en glibberiger, een soort eiwit. Dat komt omdat je lichaam tijdens de ovulatie meer oestrogeen produceert, waardoor het slijm in je baarmoederhals dikker wordt. Zodra je ovuleert, gaat je lichaam progesteron produceren en daarom verandert je afscheiding weer.
Het wordt minder glibberig maar romiger omdat progesteron je baarmoederhalsslijm droger maakt. Sommige vrouwen hebben ook veel afscheiding tijdens de luteale fase omdat ze zwanger zijn. Als je zwanger bent maakt je lichaam nog meer progesteron aan, waardoor je baarmoederhalsslijm nog droger kan worden.
Als je probeert zwanger te worden, kan het letten op je afscheiding een goede manier zijn om je vruchtbaarheid te volgen. Als je merkt dat je afscheiding verandert na je eisprong, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent.
Veelgestelde vragen over ovulatie
Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over ovulatie of eisprong. Is iets je nog niet helemaal duidelijk en zit je zelf nog met vragen of heb je tips? Laat ze hieronder achter als reactie!
Wat zijn de symptomen van een eisprong?
De meest voorkomende symptomen van de ovulatie zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en een verhoogd libido.
Hoe lang na je menstruatie kun je ovuleren?
Het is mogelijk om al 12 dagen na de menstruatie te ovuleren, maar de meeste vrouwen ovuleren tussen 14 en 16 dagen na hun laatste menstruatie.
Wat is de gemiddelde levensduur van een eicel?
De gemiddelde levensduur van een eicel is ongeveer 24 uur.
Wanneer kun je het beste seks hebben als je zwanger wilt worden?
De beste tijd om seks te hebben als je zwanger wilt worden is tijdens de eisprong. Dit is wanneer je lichaam een eicel afgeeft en het mogelijk is voor sperma om deze te bevruchten.
Hoe weet je wanneer je vruchtbaar bent?
Je kunt je vruchtbaarheid bijhouden door een kalender te gebruiken, je baarmoederhalsslijm te controleren en je basale lichaamstemperatuur te meten.