Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?

De meeste zwangere vrouwen zijn voorzichtig met wat ze eten. Je wilt er tenslotte voor zorgen dat jij en je baby de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar wat mag je niet eten als je zwanger bent? We gaan er met dit artikel dieper op in! Zo zijn er enkele dingen waar je van af moet blijven, voedingsmiddelen met veel vet, suiker en zout bijvoorbeeld. Ook bewerkt voedsel kun je beter vermijden als je zwanger bent of zwanger wil worden.

Concentreer je in plaats daarvan op het eten van veel fruit, groenten en volle granen. Zo weet je zeker dat zowel jij als je baby de benodigde voeding krijgen.

Wat te eten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, is het belangrijk om gezonde voedselkeuzes te maken. Je moet voedingsmiddelen eten die veel voedingsstoffen bevatten, zodat jij en je baby gezond blijven. Hier zijn enkele van de beste dingen om te eten:

 • Vruchten en groenten: Deze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen. Eet er elke dag veel van om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Grote granen: Volle granen zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Kies volkoren brood, pasta’s en granen wanneer je maar kunt.
 • Eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor zwangere vrouwen. Zorg voor voldoende magere eiwitten in je dieet, zoals vis, kip, tofu en peulvruchten.
 • Calcium: Zuivelproducten zijn een goede bron van calcium, maar als je veganist of lactose-intolerant bent, zoek dan naar andere bronnen van calcium, zoals verrijkte sojamelk of boerenkool.
 • Water: Gehydrateerd blijven is belangrijk tijdens de zwangerschap. Drink elke dag voldoende water om jezelf gehydrateerd te houden.

Het vermijden van ongezond voedsel tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om ongezond voedsel te vermijden als je zwanger bent. Ongezond voedsel kan problemen veroorzaken voor jou en je baby. Hier zijn enkele dingen die je moet vermijden:

-Vette voedingsmiddelen: Voedsel dat veel vet bevat kan problemen veroorzaken zoals hartkwalen en obesitas. Vermijd vet voedsel zoals fastfood, bewerkt vlees en gefrituurd voedsel.

 • Suikerrijke voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen met veel suiker kunnen problemen veroorzaken zoals diabetes en tandbederf. Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen zoals snoep, cake en frisdrank.
 • Zout: Te veel zout kan je bloeddruk verhogen en problemen veroorzaken als zwelling en het vasthouden van water. Probeer je inname van zout te beperken tot minder dan 2300 mg per dag.
 • Alcohol: Alcohol kan de ontwikkeling van je baby schaden en leiden tot het foetale alcoholsyndroom. Het is het beste om alcohol helemaal te vermijden als je zwanger bent.
 • Cafeïne: Cafeïne kan je risico op een miskraam en vroeggeboorte verhogen. Probeer je inname van cafeïne te beperken tot minder dan 200 mg per dag.

De voedingsstoffen binnenkrijgen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap

Het kan lastig zijn om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt als je zwanger bent. Maar het is belangrijk om je best te doen. Hier zijn enkele tips om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt:

 • Eet een evenwichtig dieet: Een evenwichtig dieet eten is de beste manier om de voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je veel fruit, groenten en volle granen in je dieet opneemt.
 • Neem een prenatale vitamine: Prenatale vitamines zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Overleg met je arts welke prenatale vitamine voor jou geschikt is.
 • Neem een calciumsupplement: Zuivelproducten zijn een goede bron van calcium, maar als je veganist of lactose-intolerant bent, zoek dan naar andere bronnen van calcium, zoals verrijkte sojamelk of boerenkool. Je kunt ook overwegen een calciumsupplement te nemen.
 • Drink veel water: Gehydrateerd blijven is belangrijk tijdens de zwangerschap. Drink elke dag veel water om jezelf gehydrateerd te houden.

Tips om gezond te eten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk om gezond te eten. Dit betekent veel fruit, groenten en volle granen eten, en voedingsmiddelen vermijden die veel vet, suiker en zout bevatten. Het is ook belangrijk om bewerkt voedsel te vermijden.

Hier volgen enkele tips voor gezond eten tijdens de zwangerschap:

 • Eet veel fruit en groenten.
 • Eet hele granen in plaats van bewerkt voedsel.
 • Vermijd voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen.
 • Drink veel water.
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Het volgen van deze tips zal je helpen om een gezonde zwangerschap en een gezonde baby te krijgen.

De voordelen van gezond eten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk om gezond en evenwichtig te eten. Dit zorgt ervoor dat jij en je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Gezond eten tijdens de zwangerschap kan ook helpen het risico op sommige zwangerschapsgerelateerde problemen, zoals zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk, te verminderen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van gezond eten tijdens de zwangerschap:

 • Je zult meer energie hebben.
 • Je zult minder snel te veel aankomen.
 • Je verkleint het risico op zwangerschapsdiabetes.
 • Je verkleint de kans op een premature baby of een baby met een laag geboortegewicht.
 • Je vermindert het risico voor je kind op obesitas en andere gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Zorg dus voor voldoende vers fruit, groenten en volle granen in je dieet, en beperk suikerhoudende, vette en bewerkte voedingsmiddelen. En als je niet zeker weet wat je moet eten of drinken, praat dan met je zorgverlener voor begeleiding.

Als je deze richtlijnen volgt, weet je zeker dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. Bovendien kan gezond eten tijdens de zwangerschap het risico op een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen in verband met de zwangerschap helpen verminderen. Zet je gezondheid dus op de eerste plaats en volg deze eenvoudige tips voor een gezonde zwangerschap!

Zit je zelf nog met enkele vragen omtrent wat je wel of niet mag eten als je zwanger bent? Reageer dan hieronder en wie weet kunnen wij of onze bezoekers je helpen deze vraag te beantwoorden!

Plaats een reactie