Ovulatietest: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je zwanger probeert te worden, kan een ovulatietest je daarbij helpen. Een ovulatietest stelt namelijk vast, in welke periode je het meest vruchtbaar bent. Heb je in die fase geslachtsgemeenschap met je partner, dan is de kans op een zwangerschap het grootst. Het gebruik van een ovulatietest is niet altijd noodzakelijk. Denk aan vrouwen met een hele stabiele menstruatiecyclus. 

Je kunt op basis daarvan precies berekenen, wat je vruchtbare dagen zijn. Er zijn daarbij apps die helpen je deze dagen te bepalen. Dit geldt lang niet voor iedere vrouw, daar veel vrouwen een onregelmatige menstruatiecyclus hebben! In dit artikel lees je meer over het gebruik van een ovulatietest.

Werking van een ovulatietest 

Met een ovulatietest kun je de piek van het luteïniserend hormoon in je lichaam meten, welke zich vaak zo’n twee dagen voor de eisprong bevindt. De test kan positief of negatief uitvallen. Geeft de test een positieve uitslag? In dat geval bevind je jezelf in de meest vruchtbare dagen. Bij een negatieve uitslag kunnen die dagen nog aanbreken; probeer het een volgende dag nog eens. In andere gevallen moet je een volgende menstruatiecyclus doorlopen om tot je volgende vruchtbare dagen te komen. Het hebben van geslachtsgemeenschap op je meest vruchtbare dagen is vanzelfsprekend geen garantie op een zwangerschap. De kans op een zwangerschap is deze dagen echter wel het grootst.

Zelf een ovulatietest gebruiken 

Een ovulatietest kun je, net zoals bijvoorbeeld een zwangerschapstest, heel eenvoudig zelf gebruiken. Het is afhankelijk van het merk ovulatietest hoe je deze gebruikt. Vaak gaat het om een teststaafje, welke je tijdens het plassen in de urinestraal houdt. Een paar minuten later geeft de ovulatietest het resultaat aan. Sommige vrouwen vinden het prettiger om in een potje of bekertje te plassen, om daar vervolgens het teststaafje in te steken. Het werkt allebei! 

In de instructies van de ovulatietest vind je hoe je af kunt lezen, wat het resultaat van de test is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een plusje, maar ook om meerdere streepjes. Naast de losse teststaafjes, zou je ook voor een digitale ovulatietest kunnen kiezen. Deze is meermaals te gebruiken. 

Ovulatietest kopen bij de drogist of online 

Ovulatietesten kopen kan zowel bij de lokale drogist, als ook online. Het voordeel van het online bestellen van ovulatietesten is het feit, dat ze discreet bezorgd worden. Mogelijk vind je het niet prettig, dat de medewerkers van de lokale drogist weten dat je probeert zwanger te raken. Zoals reeds genoemd wordt onderscheid gemaakt tussen losse teststaafjes voor eenmalig gebruik en een digitale ovulatietest welke meermaals gebruikt kan worden. 

Geschikt moment voor een ovulatietest 

Je wilt de kans op een positief resultaat bij het gebruik van een ovulatietest zo groot mogelijk maken. Om het meest geschikte moment te bepalen, is het allereerst zaak om te berekenen hoe lang de menstruatiecyclus bij jou duurt. Gemiddeld is dat zo’n 28 dagen. 

De ovulatietest kun je het beste zo’n 17 dagen voor het begin van de volgende menstruatiecyclus gebruiken. Gebruik de testen meerdere dagen achter elkaar, om zo de eerste vruchtbare dag te vinden. Heb je na zes à zeven dagen nog geen positief resultaat? Mogelijk heb je de ovulatie in dat geval gemist.  

Veelgestelde vragen over een ovulatietest

Vrouwen die zwanger willen worden kunnen bij een onregelmatige menstruatiecyclus een ovulatietest gebruiken. Regelmatig stellen ze hier vragen over. Bekijk hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. 

Wat is een ovulatietest?

Met een ovulatietest is het voor vrouwen mogelijk hun meest vruchtbare dagen vast te stellen. Dit helpt hen de kans op een zwangerschap te vergroten.

Waar kan ik een ovulatietest kopen?

Je kunt een ovulatietest kopen bij een drogisterij in de buurt, maar ook online. Verschil wordt hierbij gemaakt tussen teststaafjes en een digitale ovulatietest. Dat laatste model kan meerdere keren gebruikt worden.

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest stelt de piek in de waarde van het luteïniserend hormoon in je lijf vast. Deze piek vindt twee dagen voor de eisprong plaats. Bij een positief resultaat zit je in je meest vruchtbare dagen.

Voor wie is een ovulatietest interessant?

Met name voor vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus kan het uitvoeren van een ovulatietest interessant zijn. Het is voor hen lastig zelf te berekenen wanneer hun meest vruchtbare dagen aanbreken.

Wat kost een ovulatietest?

Teststaafjes worden vaak in een verpakking met twintig exemplaren verkocht, waarbij zo’n verpakking tussen de 10 en 20 euro kost. Een digitale ovulatietest kost tussen de 35 en 40 euro.

Plaats een reactie