Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is essentieel tijdens je zwangerschap. Het helpt jou en je baby gezond te houden! Voor het merendeel van de voedingsmiddelen geldt dat je deze ook tijdens de zwangerschap kunt blijven eten. Er zijn echter een aantal producten, die je tijdens deze periode beter kunt vermijden. In dit artikel vind je er meer informatie over. Wat weet jij al over de ingrediënten die je tijdens de zwangerschap beter niet in gerechten kunt verwerken? 

Basisregels voor het gebruik van voedingsmiddelen

Met name een correcte bereiding van ingrediënten is belangrijk tijdens de zwangerschap. Zo moet rauw vlees goed verhit worden, is het belangrijk rauwe eieren te vermijden en kun je beter geen verse melk van de boer drinken. Uiteraard vormt melk uit een bak geen probleem! Wanneer dergelijke ingrediënten niet correct bereid worden, loop je het risico besmet te raken met onder meer de listeriabacterie.

Producten die je zeker niet mag eten en drinken 

Naast de ingrediënten die je na het verhitten hiervan kunt gebruiken in gerechten, zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die je helemaal niet mag eten en drinken. Het bekendste voorbeeld voor veel mensen zal alcohol zijn. Het drinken van een glas wijn of bier is onverstandig tijdens de zwangerschap. Vermijd ook het gebruik van lever, kruidenpillen en bijvoorbeeld verschillende soorten vis. Denk hierbij aan vissoorten als makreel, paling en tonijn. Logischerwijs is ook roken zeer onverstandig, daar het schadelijk is voor zowel je eigen gezondheid als die van de kleine. 

Voedingsmiddelen die met mate gebruikt mogen worden 

Voor sommige voedingsmiddelen geldt dat wordt aangeraden deze uitsluitend in beperkte mate te nuttigen. Een goed voorbeeld hiervan is koffie! Drink niet meer dan twee kopjes koffie per dag, waarbij het totaal aan cafeïne maximaal 200 milligram mag zijn. Je overschrijdt deze grens niet, wanneer je kleine kopjes met een inhoud van 125 milliliter gebruikt. Drink je koffie liever uit een grote mok? Houd het in dat geval bij één kop per dag. Ga na het drinken van koffie niet over op cola of andere cafeïne houdende dranken.

Ook het eten van drop mag alleen in beperkte mate. Neem bijvoorbeeld niet meer dan acht dropjes op een dag. In periodes dat je last hebt van een hoge bloeddruk ligt dat maximum zelfs nog wat lager. 

Overzicht van het Voedingscentrum 

Wil je precies weten welke producten wel, of juist niet genuttigd mogen worden in de periode dat je zwanger bent? Kijk in dat geval naar het overzicht van het Voedingscentrum. De zoekfunctie in deze tabel maakt het mogelijk om snel te achterhalen of je een ingrediënt in je gerechten kunt gebruiken zonder je eigen gezondheid en die van je baby te schaden. 

Veelgestelde vragen over gebruik voedingsmiddelen tijdens zwangerschap

Bezoekers stellen regelmatig vragen over het nuttigen van voedingsmiddelen in de periode dat zij zwanger zijn. Bekijk hieronder de meest gestelde vragen en het antwoord daarop. 

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent mag je geen rauw vlees, rauwe eieren of bijvoorbeeld rauwe vis eten. Ook het drinken van alcohol is zeer onverstandig tijdens de zwangerschap.

Wat mag je volgens het Voedingscentrum niet eten als je zwanger bent?

Het Voedingscentrum raadt je af rauwe etenswaren te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan rauwe vis, rauw ei en rauw vlees. Sommige van deze ingrediënten kun je gebruiken na het verhitten hiervan.

Waar vind ik een lijst met alles wat ik niet mag eten tijdens de zwangerschap?

In dit artikel lees je welke producten je beter niet kunt eten in de periode dat je zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je een complete lijst. Raadpleeg de huisarts bij vragen.

Welke soorten vis mag ik eten tijdens mijn zwangerschap?

Er zijn verschillende soorten vis waarvan het nuttigen tijdens de zwangerschap onverstandig is. Voorbeelden van vissoorten die je wel kunt eten zijn gekweekte forel en zalm. Je vindt op de verpakking of vis gekweekt is.

Wat moet ik doen als ik een verkeerd product gegeten heb?

Het eten van een product uit de lijst van het Voedingscentrum hoeft niet direct schadelijk te zijn voor je baby. Bespreek het met de verloskundige of de huisarts.

Plaats een reactie