Ben ik zwanger?

Probeer je zwanger te worden, of ervaar je plotseling symptomen die horen bij een (ongeplande) zwangerschap? Het zijn goede redenen om een zwangerschapstest aan te schaffen bij de drogisterij of discreet online. Het is de meest betrouwbare manier om zonder hulp van een huisarts of verloskundige te achterhalen of je zwanger bent. Er zijn verschillende symptomen waaraan je af kunt leiden dat er sprake is van een zwangerschap. In dit artikel lees je er meer over. 

Hoe weet je of je zwanger bent 

Het eerste teken wat duidt op een zwangerschap, is vaak het uitblijven van de menstruatiecyclus. Er zijn ook andere signalen, die je kunnen doen laten vermoeden dat je zwanger bent. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid, waarmee je plotseling vaker te maken hebt dan voorheen het geval was. Misselijkheid past bij het feit, dat je tijdens de zwangerschap vaak gevoeliger bent voor geurtjes en smaken. Je lichaam reageert er heviger op, wat de zwangerschapsmisselijkheid verklaart. 

Hevige vermoeidheid na een dag werken 

Niet alleen misselijkheid en het uitblijven van de menstruatie zijn tekenen dat je zwanger bent. Ook een hevig vermoeid gevoel na een dag werken of studeren kan duiden op een zwangerschap. In het bijzonder, wanneer je hier voorheen weinig last van had. Ook niet gek, want je lichaam is druk bezig je baby te laten groeien. 

Gevoelige borsten bij een zwangerschap 

Een vierde symptoom van een zwangerschap zijn gevoelige of gespannen borsten. Je tepels kunnen wat donkerder zijn en het is vervelend wanneer je partner deze aanraakt. Het kan een vervelend gevoel geven. De pijn aan je borsten valt te verklaren door het feit, dat ze beter doorbloed raken tijdens de zwangerschap. Je lichaam bereidt zich voor op het geven van borstvoeding. 

Zwanger? Doe een test! 

Wanneer je op basis van de genoemde symptomen het gevoel hebt zwanger te zijn, is het verstandig een zwangerschapstest uit te voeren. Je kunt een zwangerschapstest bij de drogist kopen, maar deze ook online bestellen. Voordeel van dat laatste is het feit, dat de zwangerschapstest discreet wordt aangeschaft. Zeker in een kleinere plaats of bijvoorbeeld binnen de wijk, wil je wellicht niet dat anderen weten dat je zwanger probeert te worden of dit onverwachts al bent. 

Een zwangerschapstest is, mits je voor een betrouwbaar merk kiest, voor 99% betrouwbaar. Je kunt een bloedtest door de huisarts laten uitvoeren of langsgaan bij de verloskundige voor een echo, om 100% zekerheid te krijgen. 

Dikke buik betekent niet dat je zwanger bent 

Soms wordt gedacht dat aan de dikte van je buik valt af te lezen of er sprake is van een zwangerschap. Dat is niet het geval! Een dikke buik kan ook het gevolg zijn van hetgeen je gegeten hebt; mogelijk zet je buik door bepaalde, pittige ingrediĆ«nten op. Vaak verdwijnt de bolling van de buik na een nachtje slapen. Er zijn daarnaast nog tal van andere redenen te bedenken, die maken dat je buik dikker is dan normaal. 

Mocht blijken dat je zwanger bent, dan zegt de dikte van de buik overigens niets over de grootte van je kind. De dikte van je buik is voornamelijk afhankelijk van de manier waarop je het kindje draagt. 

Word je ongesteld of ben je zwanger?

Bij de meeste vrouwen stopt hun ongesteldheid en de gehele menstruatiecyclus op het moment dat zij zwanger zijn. Het uitblijven van de ongesteldheid is vaak een reden om een zwangerschapstest te kopen. Houd er rekening mee, dat je ook tijdens een zwangerschap ongesteld kan raken. Dit kan betekenen dat je pas later opmerkt dat je zwanger bent. Kijk om deze reden niet alleen naar je menstruatiecyclus en ongesteldheid, wanneer je wilt weten of er al sprake is van een zwangerschap. Houd ook de andere symptomen in de gaten en voer een zwangerschapstest uit om voor 99% zeker te zijn dat je wel of niet zwanger bent, ondanks de ongesteldheid. 

Symptomen die overeenkomen 

Naast het feit dat je ongesteld kunt raken tijdens de zwangerschap, speelt mee dat de symptomen van ongesteldheid op verschillende punten overeenkomen met die van een zwangerschap. Het maakt dat je soms het gevoel hebt zwanger te zijn, terwijl er feitelijk sprake is van een menstruatiecyclus. 

Je denkt dat je zwanger bent, wat nu? 

Nadat je een zwangerschapstest hebt uitgevoerd en deze positief blijkt te zijn, wil je 100% zekerheid hebben. Die zekerheid krijg je door een bloedtest uit te laten voeren door de huisarts, of contact op te nemen met een verloskundige voor een echo. De verloskundige zal je tijdens de zwangerschap ondersteunen. Wacht niet met het maken van een afspraak als je een positieve zwangerschapstest hebt. Aangeraden wordt om zeker binnen negen weken na het moment waarop je zwanger raakte langs de verloskundige te gaan. 

Tip: je kunt aan de hand van de laatste dag waarop je ongesteld was berekenen wanneer je zwanger bent geraakt. Er zijn handige apps, waarin je de menstruatiecyclus bij kunt houden. 

Veelgestelde vragen over achterhalen of je zwanger bent 

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over hun zwangerschap. Hoe weet je bijvoorbeeld of je zwanger bent? Welke symptomen spelen als eerste op bij de meeste vrouwen? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat is het eerste teken van een zwangerschap?

Vaak is het uitblijven van de menstruatie, het ongesteld zijn, een eerste teken dat je zwanger bent. Je kunt direct een zwangerschapstest doen, of wachten op andere symptomen.

Welke symptomen horen bij zwanger zijn?

Wanneer je zwanger bent kunt je te maken krijgen met misselijkheid, gevoelige borsten, een zeer vermoeid gevoel en smaken of geuren die veel duidelijker naar voren komen.

Ik ben vaak misselijk, ben ik zwanger?

Misselijkheid is een van de symptomen die hoort bij zwanger zijn. Het is logischerwijs niet per definitie zo, dat iemand die vaker misselijkheid ervaart ook direct zwanger is.

Hoe weet ik of ik zwanger bent?

Om zeker te weten of je zwanger bent of niet, is het verstandig een zwangerschapstest te doen. Je kunt deze zelf uitvoeren en koopt de test bij de drogist of in een webshop.

Kan ik een zwangerschapstest discreet kopen?

Je kunt een zwangerschapstest in de winkel, bijvoorbeeld bij een drogisterij kopen. Wil je dit liever discreet doen, dan bestel je de zwangerschapstest online. Er zijn diverse webshops die deze aanbieden.

Plaats een reactie