Gemiddelde leeftijd ouders bij eerste kind

Wat is de gemiddelde leeftijd van ouders, wanneer zij hun eerste kind krijgen? Ben ik al wel oud genoeg om te beginnen aan het zwanger raken voor een eerste kind? Het zijn voorbeelden van vragen waar veel aanstaand ouders mee zitten. Wat voor jou de ideale leeftijd is om zwanger te raken is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen iemand die nog thuis woont en een stel wat al een eigen woning heeft. Of het verschil tussen een stel wat nog studeert en een stel wat al meerdere jaren werkt. In dit artikel lees je meer over de gemiddelde leeftijd van ouders bij hun eerste kind.  

Statistieken over leeftijd ouders bij eerste kind 

Er zit een verschil tussen de gemiddelde leeftijd van een vader en die van de moeder, wanneer zij hun eerste kind krijgen. Over het algemeen is een vader gemiddeld genomen ouder dan een moeder. De vader heeft een leeftijd van gemiddeld 32,7 jaar bij de geboorte van het eerste kind. Voor moeders geldt dat zij vaak voor het eerst bevallen op een leeftijd van 29,9 jaar. 

Door de jaren heen is de gemiddelde leeftijd waarop ouders hun eerste kind gestegen. In 1996 lag de gemiddelde leeftijd nog ruim een jaar lager dan nu het geval is. Over een iets kortere periode blijkt dat vaders gemiddeld drie maanden ouder zijn dan vijf jaar geleden. Voor moeders geldt hetzelfde. 

Gemiddelde leeftijd ouders bij tweede kind 

Wanneer ouders een tweede kind krijgen, zijn zij vaak zo’n 2,5 tot 3 jaar ouder dan bij de geboorte van hun eerste kind. Voor vaders betekent dit dat zij zo’n 35 tot 36 jaar oud zijn. Een moeder zal bij de geboorte van een tweede kind gemiddeld tussen de 32 en 33 jaar zijn. Houd er rekening mee, dat dit het moment van de geboorte van het tweede kind is. Er wordt dus tenminste negen maanden eerder geprobeerd opnieuw zwanger te raken. 

Factoren die invloed hebben op leeftijd ouders bij eerste kind 

Verschillende factoren bepalen wanneer ouders klaar zijn voor de komst van een eerste kind. Denk bijvoorbeeld aan de woonsituatie van de aanstaand ouders. Zij willen in ieder geval op zichzelf wonen en in de huidige woning voldoende ruimte hebben voor het kind. Zo is het prettig wanneer er een babykamer gecreëerd kan worden. 

Ook het vermogen en inkomen van ouders heeft invloed op de leeftijd waarop zij beginnen aan kinderen. Het inkomen moet stabiel zijn, wat wil zeggen dat beide ouders bij voorkeur een vast contract hebben en zichzelf nog enkele jaren zien werken bij hun huidige werkgever. Enig vermogen is benodigd om de inboedel voor het eerste kind samen te stellen. Denk aan het ledikant, de babykleding, de luiers en bijvoorbeeld een kinderwagen. Het geheel kost al snel enkele duizenden euro’s. 

Een derde factor is de stabiliteit van de relatie tussen de ouders. Men wil er zo goed als zeker van zijn samen te blijven na de geboorte van het kind. Een relatie met geregeld hevige discussies en ruzies is minder betrouwbaar, waardoor het uitstellen van het eerste kind verstandig kan zijn. 

Veelgestelde vragen over gemiddelde leeftijd ouders bij eerste kind 

Aanstaand ouders vragen zich regelmatig af wat de gemiddelde leeftijd is van ouders bij het krijgen van hun eerste kind. Hieronder vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld worden.

Wat is de gemiddelde leeftijd van ouders bij hun eerste kind?

Vaders zijn gemiddeld 32,7 jaar oud wanneer zij hun eerste kind krijgen. Bij vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd op 29,9 jaar.

Op welke leeftijd krijgen ouders hun tweede kind vaak?

Een tweede kind wordt gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 jaar na het eerste kind geboren. Dat betekent dat vaders dan vaak 35 of 36 jaar oud zijn en moeders 32 of 33 jaar.

Ben ik te jong om een eerste kind te krijgen?

Of je te jong bent om een eerste kind te krijgen is van verschillende factoren afhankelijk. Dat is niet alleen je leeftijd. Denk ook aan de stabiliteit van je relatie, jullie inkomen en vermogen, de woonsituatie, enzovoorts.

Kan ik op mijn 45e nog een kind krijgen?

Het is mogelijk om middels verschillende medische technieken op oudere leeftijd zwanger te raken. Gezonder voor het kind en jou als moeder is het echter dit op jongere leeftijd te worden.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een vader bij het eerste kind?

Bij een vader ligt de gemiddelde leeftijd iets hoger dan bij vrouwen, wanneer deze een eerste kind krijgt: 32,7 jaar.

Plaats een reactie